DOMOVI ZA UMIROVLJENIKE: Evo zašto usluga u privatnima košta 6.000 kuna, a u državnima upola manje!

Domove umirovljenika trebalo bi prenijeti s Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje na jedinice lokalne i regionalne samouprave, smatraju u SDP-u i HSU-u

Prema riječima SDP-a i HSU-a, prenošenje domova za umirovljenike s Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje na jedinice lokalne i regionalne samouprave značilo bi to bolje upravljanje domovima, unapređenje usluge i bolji standard za umirovljenike. Starački domovi danas su biznis. Oni koji mogu idu u privatne, koji standardom podsjećaju na hotele, dok oni manje imućni čekaju na dugim listama za svoje mjesto u domu.

Državni i privatni dom za umirovljenike – jedan brine o oko 400, a drugi o manje od 70 korisnika. Jedan košta 6.000 kuna na mjesec, a drgi upola manje – 3.000 kuna.

Privatni dom, kojeg financiraju isključivo korisnici, sliči na luksuzni hotel. Tako se ponaša i osoblje.

Za razliku od njih, mnogi državni domovi imaju neriješenu vlasničku strukturu. Domu Trnje osnivač je županija, izgrađen je od novca umirovljenika, a grad je za njega dao zemljište.

“Većinu se financiramo iz svojih vlastitih sredstava, a jedan manji dio toga, donira Grad Zagreb od decentraliziranih sredstava”, kazala je Tatjana Bura, voditeljica tehničke i računovodstvene službe Dom Trnje.

U Hrvatskoj je ima 484 domova, a država je osnivač njih 72. No koliko god ih bilo – nedovoljno, jer liste čekanja su duge.

Međutim, rijetki si mogu priuštiti domove od oko 6.000 kuna, zato mnogi priželjkuju više državnih domova i bolje uvjete.

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje vlasnik je 29 nekretnina u kojima su domovi smješteni, no Zavod za njih nema novca. Oporba zato predlaže da se vlasništvo nad domovima prenese na lokalnu upravu. Osim toga, naglašavaju da bi se onda mogli prijaviti za korištenje sredstva europskih fondova i tu je na raspolaganju preko 200 milijuna kuna.

Iz HDZ-a za sada tek odgovor oporbi da su imali četiri godine za realizaciju tog prijedloga.
Amela Čilić

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari