IZDANE PREPORUKE

Donosimo detalje plana za spas turizma: Komisija predlaže postupno otvaranje granica

Idi na originalni članak
Foto: M. Draga (Mateo Levak/Riportal)

Premijer je potvrdio da Hrvatska tjednima radi na aplikaciji za praćenje kontakata novozaraženih

Oglas

Više u VIDEOPRILOGU:

Postupno ukidanje ograničenja za putovanja između zemalja članica Unije koje imaju sličnu epidiomološku situaciju – na to se ukratko svode svježe izdane preporuke Europske komisije koja pokušava spasiti ono što se može od ovogodišnje turističke sezone.

A kako bi provođenje takvih preporuka prošlo uz što manji rizik od naglog rasta novih slučajeva koronavirusa u srcu sezone, premijer je potvrdio da Hrvatska tjednima radi na aplikaciji za praćenje kontakata novozaraženih.

Preko europskih granica u sezoni trebalo bi se lakše prelaziti, a sve za spas turizma koji ima udio od oko 10 posto u ukupnom BDP-u Europske unije. A situacija s koronavirusom u državama Europske unije lako će se moći pratiti na internetu.

“Komisija je odlučila uspostaviti internetsku stranicu s interaktivnom kartom kako bi Europljani imali povjerenja u putovanje znajući što se događa u zemlji koju posjećuju. Naravno da ovo neće biti normalno ljeto ni za koga od nas”, kaže izvršna potpredsjednica Europske komisije Margrethe Vestager.

Posebno im je važno i da se turisti ne diskriminiraju.

Sve bi trebalo početi ukidanjem ograničenja između regija ili država koje imaju slične epidemiološke situacije. Na tom je tragu Hrvatska već počela dogovore.

“Ja sam razgovarao s velikim brojem kolega od Slovenije, Mađarske, Austrije, Slovačke, Češke, Njemačke, niz drugih. Hrvatska je više nego privlačna destinacija”, istaknuo je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Pozdravljaju to i u Hrvatskoj udruzi turizma.

“Bilateralni sporazumi razgovori sa zemljama koje gravitiraju je jedini put kojim je logično ići”, kaže direktor Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić.

U ovoj sezoni ništa neće biti uobičajeno

No, brine ih kako će sve izgledati u praksi pa uskoro očekuju i konkretne upute o prelasku granica.

“Dok se ne definira režim na granicama i na taj način otvori međunarodni putnički promet nije realno očekivati da će se bilo što ozbiljnije dogoditi”, dodaje Ostojić.

A sada preko granice mogu oni koji imaju gospodarske razloge, dolaze zbog poslovne svrhe ili iz opravdanih obiteljskih razloga.

“Mogu doći koji imaju nekretninu i parcelu, mogu ući oni koji imaju plovilo ili kamp kućicu. Bilo je malo konfuzije da tko ima plaćen smještaj, ne može, turista ne može doći, ali i ovo što sam nabrojio je da u prostor ulaze stotine, ovaj vikend očekujem tisuću ljudi”, ističe načelnik Stožer civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac.

A u sezoni bi se prema preporuci Europske komisije i preko mobitela mogli pratiti kontakti sa zaraženima. Komisija je preporučila aplikaciju kojom građani mogu upozoriti na infekciju koronavirusom, a potom se doznalo da se na hrvatskoj inačici radi već nekoliko tjedana.

“Hrvatska radi na aplikaciji, na to rade stručnjaci tehnički koje smo zadužili, kad bude gotovo obavijestit ćemo vas,  ona će biti takva da u potpunosti štiti privatnost svih naših sugrađana”, kaže Plenković.

“Vi ćete moći skinuti aplikaciju u ukoliko je netko tko ima istu aplikaciju, a u međuvremenu je postao kovid pozitivan i ako on da suglasnost onda se ljude koji su bili u njegovoj blizini obavijesti da su bili u blizini osobe pozitivne na korona virus”, rekao je načelnik Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske Davor Božinović.

U ovoj sezoni ništa neće biti uobičajeno. Pravila imaju i ugostitelji, hoteli, iznajmljivači. Gužve na plažama trebale bi se pretvoriti u sunčanje s fizičkom distancom, a oni koji od turizma žive, nadaju se da će uspjeti izvući najviše što mogu.

Ivana Franić

Exit mobile version