PORAŽAVAJUĆE BROJKE

”Dosad je u ugostiteljstvu nestalo već 11.000 radnih mjesta!”, upozorava predsjednica Udruge ugostitelja!

Foto: Riportal

Činjenica da se i dalje ne spominje otvaranje ugostiteljskih objekata, usprkos sve manjem broju novih slučajeva korone u Hrvatskoj, nije iznenadila Jelenu Tabak, predsjednicu Nacionalne udruge ugostitelja.

– Udruga Glas poduzetnika i Nacionalna udruga ugostitelja poslali su dopis Vladi Republike Hrvatske i Nacionalnom stožeru civilne zaštite u kojemu su upozorili na procesne manjkavosti u postupku kreiranja i donošenja odluka kojima se u potpunosti ili djelomično ograničava rad nekim djelatnostima. Upozoravali smo na to od samog početka, od prvih restrikcija, ali nas nitko ne doživljava. Naime, kao što svi znamo, ugostiteljskim objektima tipa “caffe bar” i “objektima jednostavnih usluga” u potpunosti je onemogućen rad, kao i priprema hrane te pića za opciju osobnog preuzimanja na vratima ugostiteljskog objekta, piše Glas Istre

Dok su navedeni objekti pod ključem, kiosci mješovitom robom, pekarnice, benzinske postaje i ostali objekti bez ikakve prepreke nadopunjavaju osnovnu djelatnost pripremom i prodajom kave te jednostavnih jela. Smatramo da je to jedan lapsus koji se dogodio kod birokratskog sastavljanja mjera zabrane, bez uvida u realno stanje stvari na terenu. No, taj je nečiji lapsus mnoge ugostitelje skupo stajao, a ugostiteljstvo je već izgubilo oko 11.000 djelatnika. Stoga u našem dopisu zahtijevamo jednakost u radu, odnosno, da se svi ugostiteljski objekti u donošenju mjera stavljaju pod istu kapu, a ne da ih se diskriminira kao i do sada, kaže Tabak, objašnjavajući da bi svima trebalo omogućiti pružanje usluga kave za van

– Osim toga, isplate potpora za očuvanje radnih mjesta jako kasne, a isplatu naknade za fiksne troškove mogu tražiti samo oni koji su si mogli priuštiti platiti troškove za prosinac. Ističemo da niti jedan ugostiteljski objekt u prosincu nije ostvario niti jednu kunu prihoda. Krediti komercijalnih banaka za ugostitelje su nedostižni, s obzirom na to da je ugostiteljska djelatnost porezno najopterećenija s PDV-om od 25 posto te porezom na potrošnju u visini od dodatnih 3 posto, kaže Tabak.

Stoga Nacionalna udruga ugostitelja i Udruga glas poduzetnika predlažu Nacionalnom stožeru da izjednači pravo na rad za sve ugostitelje, odnosno, da se od 1. veljače dozvoli rad, uz poštivanje svih epidemioloških mjera, svima kojima je to trenutno zabranjeno, a to su ugostitelji, teretane, kockarnice, rođendaonice i druge djelatnosti.

Također traže od Vlade da osigura jednokratnu isplatu poduzetnicima u sektoru ugostiteljstva u visini od 3 posto ukupnog godišnjeg prihoda u 2019. godini, da se osigura produljenje potpora za očuvanje radnih mjesta, ali i nastavak mjera za refundaciju fiksnih troškova, ali uz zaprimljen račun kao dokaz, a ne isključivo plaćeni račun. Uklanjanjem uvjeta da to mora biti unaprijed plaćeni račun, ističe Tabak, što je mnogim ugostiteljima nemoguće ostvariti, omogućit će se da se broj predanih zahtjeva sa 119 podigne na realno potrebnih 20-ak tisuća.

– Nismo se ni nadali da će ugostiteljski objekti početi s radom 1. veljače, ali nam trebaju mjere da zadržimo radnike i započnemo ponovno poslovanje jednog dana kad nas otvore. U ovom trenutku smatramo da je najvažnije izjednačiti pravo na rad za sve poduzetnike u sektoru i da se prestanu raditi neke razlike koje su se radile do sad. Mi ne prejudiciramo datum otvaranja, apsolutno smo svjesni da je to važna epidemiološka odluka. Svima nam je u interesu iskorijeniti pandemiju, početi raditi i dočekati sezonu kako treba.

Ne želimo ugrožavati ničije zdravlje, niti riskirati povratak na crvene liste, ali nam zato, dok smo zatvoreni, trebaju brža i efikasnija financijska rješenja. Mnogi su dobili državne potpore tek nakon što su sami iz svojih sredstava isplatili radnicima plaće za 10. i 11. mjesec, a onda bi i ta pomoć došla taman onda kada morate platiti PDV, ističe Tabak.

Njezina Udruga se nada da će ovaj tjedan stići konkretni odgovori i rješenja od Vlade, pa ne žele prejudicirati što će biti ukoliko se ovakvo stanje nastavi.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari