NOVI TREND

Dosta vam je svega, želite na svoj otok? Nema problema, košta kao vrlo dobar automobil!

Pixabay

Izbijanjem zaraze koronavirusom na takvu se opciju gleda i s praktične strane

Kupnja cijelih otoka koji pružaju dovoljno prostora za socijalno distanciranje uslijed pandemije koronavirusa novi je trend na globalnom nekretninskom tržištu.

Među imućnijim kupcima sve su popularniji otoci na području Kariba, južnog Pacifika i Europe, prenosi Poslovni dnevnik, pisanje FT-a, koji se poziva na tvrdnje agencija za nekretnine. Primjerice, otok Mai u Fidžiju prodaje se za malo više od četiri milijuna dolara, a nudi netaknute plaže, koraljne grebene i 13 hektara površine prekrivenim tropskim biljkama.

Trayor Lesnock, osnivač aukcijske tvrtke Platinum Luxury Auctions koja provodi internetsku aukciju ovog otoka, ističe kako je pandemija promijenila percepiju kupaca kada je riječ o nekretninama za odmor: ”Posjedovanje otoka dugo se smatralo zgodnom i poželjnom opcijom, ali je često bilo i nedostižni san. Međutim, izbijanjem zaraze koronavirusom na takvu se opciju gleda i s praktične strane jer kupci žele naći privatni prostor za sebe”.

Međutim, bogatije kupce ne privlače samo tropski rajevi vječno osunčani suncem. Tajnoviti kupac prije desetak dana kupio je irski otok Horse površine 63 hektara. Otok se nalazi blizu jugozapadne obale Irske, a tražena cijena iznosila je 5,5 milijuna eura.

Novi vlasnik Horsea može uživati u glavnoj vili te još šest gostinjskih kuća. Na otoku je teniski teren, heliodrom te sasvim dovoljno prostora za sve željne socijalnog distanciranja. Blizu je i zračna luka u Corku, pa je otok lako dostupan i privatnim zrakoplovima.

Callum Bain iz nekretninske tvrtke Colliers International koja je pomogla u pronalaženju kupca ovog irskog otoka ističe kako kupci, posebno oni koji si mogu priuštiti nekretnine od nekoliko milijuna eura, smatraju da se mogu samoizolirati na ovaj način.

Bain dodaje kako ne zna koji je motiv bio presudan kod kupca Horsea, ali naglašava kako se na otoku prije odvijala poljoprivredna proizvodnja. To znači da novi vlasnik može uzgajati hranu i biti samodostatan ako to želi.

Trenutna ograničenja prilikom putovanja učinila su težim razgledavanje nekretnine prije kupnje. Tako kupac Horsea prije kupnje uopće nije razgledao otok, a potencijalnim kupcima Maija neće biti dopušten obilazak dok ne dostave ponudu.

Farhad Vladi, njemački poduzetnik koji tvrdi da je u pola stoljeća karijere prodao više od 3000 otoka, ističe da je njegova agencija nedavno prodala nekoliko jeftinijih otočića u Skandinaviji i Kanadi kupcima koji su samo vidjeli fotografije.

”No, općenito kupci skupljih otoka žele prije kupnje osobno razgledati nekretninu”, poučava Vladi. On smatra kako je zabluda da vlasnik otoka mora biti milijarder, kako misli većina ljudi. ”Ako ste u mogućnosti kupiti vrlo dobar automobil, možete i otok”, kaže Vladi.

Primjerice, njegova agencija nudi mali otočić pored finske obale za manje od 100.000 eura. S druge strane, za 444 hektara grčkog otoka usred Jonskog mora valja izbrojiti 45 milijuna eura.

Agenti za nekretnine tvrde da posebno zanimanje potencijalnih kupaca izazivaju otoci u državama koje pandemija nije pretjerano zahvatila, poput Australije, Novog Zelanda i južnopacifičkih otoka.

Primjerice, otok Pumpkin blizu Velikog koraljnog grebena prodaje se za 25 milijuna australskih dolara, a sadašnji vlasnici, obitelj Rumble, oglašava ga kao ”sigurnu oazu” od pandemije. Inače, Rumbleovi su kupili Pumpkin prije 17 godina za 1,3 milijuna dolara od prijašnjeg vlasnika koji ga je 1961. osvojio u partiji pokera.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari