'ZARADA NAM JE MANJA'

Dostavljači Wolta prosvjeduju, nisu zadovoljni uvjetima. U međuvremenu poskupjela dostava

Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL

Imaju nekoliko zahtjeva, a to su mogućnost rada preko vlastitog obrta ili tvrtke, povećanje naknade za dostavu, regulacija rada stranih državljana te veća prava dostavljačima

Dostavljači Wolta danas su prosvjedovali u Zagrebu, a organizator prosvjeda je Inicijativa dostavljača Wolta. Okupili su se na šljunčanom parkingu zagrebačkog Velesajma i krenuli u povorci prema Kuzminečkoj ulici, gdje se nalazi sjedište Wolta, piše N1.

Dostavljači smatraju da su im uskraćena radnička i materijalna prava, a prosvjedom žele skrenuti pažnju na svoje nezadovoljstvo i dogovoriti pregovore s tvrtkom.

Traže mogućnost rada preko vlastitog obrta

Oni imaju nekoliko zahtjeva, a to su mogućnost rada preko vlastitog obrta ili tvrtke, povećanje naknade za dostavu, regulacija rada stranih državljana te veća prava dostavljačima.

Traže i optimizaciju aplikacije te ispravljanje velikog broja bugova u aplikaciji, kvalitetno osiguranje dostavljača, da se polog novca na AirCashu računa kao dostava i da se napravi crna lista tvrtki posrednika, tzv. agregatora.

“Kako bi javnost imala bolji uvid u razloge ovog prosvjeda i postojećeg nezadovoljstva, za primjer ćemo reći kako je samo jednim zakonskim aktom naša mjesečna zarada umanjena za trećinu, dok smo i dalje ostali uskraćeni za plaćeni godišnji odmor, pravo na bolovanje, pravo na samostalni rad i slično. Ako tome pribrojimo i mnoge rizike i opasnosti kojima smo svakodnevno izloženi, smatramo kako je neprihvatljivo uvođenje ovakvog Zakona koji nije definirao prava platformskih radnika jednako kao i onih iz ostalih vrsta djelatnosti”, kažu iz Inicijative dostavljača Wolta.

Silvio Šimić iz Inicijative vjeruje da će pregovori uroditi nekim plodom.

“Prije svega tražimo da izađu pred nas i da počnemo pregovore za sve što se događalo dosad i pogotovo što će biti nakon 1. ožujka kad stupa na snagu zakon o platforskom radu čuje. Želimo da se naš rad čuje i da možemo pregovarati o poboljšanjima uvjeta kako ovaj dio tržišta ne bi doživio kolaps”, rekao je Šimić.

Iz Uprave Wolta poručili su da će izaći van i da će s njima razgovarati.

Wolt poskupio dostavu

Wolt je u međuvremenu na svojoj aplikaciji rekao kako su povećali cijenu dostave.

“Zbog posebnih okolnosti i količine narudžbi, cijena dostave je privremeno povećana kako bismo nagradili naše predane plave heroje za poseban trud”, stoji u obavijesti.

Woltovci su oko 11:30 stigli ispred sjedišta tvrtke u Kuzminečkoj ulici. Skandiraju: “Plavi heroji!”

“MI sad čekamo predstavnika dostavljača, razgovarat ćemo s njima, poslije možemo dati izjavu”, rekao je predstavnik tvrtke Wolt novinarima, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari