'ZARADA NAM JE MANJA'

Dostavljači Wolta prosvjeduju, nisu zadovoljni uvjetima. U međuvremenu poskupjela dostava

Idi na originalni članak
Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL

Imaju nekoliko zahtjeva, a to su mogućnost rada preko vlastitog obrta ili tvrtke, povećanje naknade za dostavu, regulacija rada stranih državljana te veća prava dostavljačima

Oglas

Dostavljači Wolta danas su prosvjedovali u Zagrebu, a organizator prosvjeda je Inicijativa dostavljača Wolta. Okupili su se na šljunčanom parkingu zagrebačkog Velesajma i krenuli u povorci prema Kuzminečkoj ulici, gdje se nalazi sjedište Wolta, piše N1.

Dostavljači smatraju da su im uskraćena radnička i materijalna prava, a prosvjedom žele skrenuti pažnju na svoje nezadovoljstvo i dogovoriti pregovore s tvrtkom.

Traže mogućnost rada preko vlastitog obrta

Oni imaju nekoliko zahtjeva, a to su mogućnost rada preko vlastitog obrta ili tvrtke, povećanje naknade za dostavu, regulacija rada stranih državljana te veća prava dostavljačima.

Traže i optimizaciju aplikacije te ispravljanje velikog broja bugova u aplikaciji, kvalitetno osiguranje dostavljača, da se polog novca na AirCashu računa kao dostava i da se napravi crna lista tvrtki posrednika, tzv. agregatora.

“Kako bi javnost imala bolji uvid u razloge ovog prosvjeda i postojećeg nezadovoljstva, za primjer ćemo reći kako je samo jednim zakonskim aktom naša mjesečna zarada umanjena za trećinu, dok smo i dalje ostali uskraćeni za plaćeni godišnji odmor, pravo na bolovanje, pravo na samostalni rad i slično. Ako tome pribrojimo i mnoge rizike i opasnosti kojima smo svakodnevno izloženi, smatramo kako je neprihvatljivo uvođenje ovakvog Zakona koji nije definirao prava platformskih radnika jednako kao i onih iz ostalih vrsta djelatnosti”, kažu iz Inicijative dostavljača Wolta.

Silvio Šimić iz Inicijative vjeruje da će pregovori uroditi nekim plodom.

“Prije svega tražimo da izađu pred nas i da počnemo pregovore za sve što se događalo dosad i pogotovo što će biti nakon 1. ožujka kad stupa na snagu zakon o platforskom radu čuje. Želimo da se naš rad čuje i da možemo pregovarati o poboljšanjima uvjeta kako ovaj dio tržišta ne bi doživio kolaps”, rekao je Šimić.

Iz Uprave Wolta poručili su da će izaći van i da će s njima razgovarati.

Wolt poskupio dostavu

Wolt je u međuvremenu na svojoj aplikaciji rekao kako su povećali cijenu dostave.

“Zbog posebnih okolnosti i količine narudžbi, cijena dostave je privremeno povećana kako bismo nagradili naše predane plave heroje za poseban trud”, stoji u obavijesti.

Woltovci su oko 11:30 stigli ispred sjedišta tvrtke u Kuzminečkoj ulici. Skandiraju: “Plavi heroji!”

“MI sad čekamo predstavnika dostavljača, razgovarat ćemo s njima, poslije možemo dati izjavu”, rekao je predstavnik tvrtke Wolt novinarima, prenosi Net.hr.

Exit mobile version