KRIZNE MJERE

Video | Doznajemo kad će Vlada predstaviti novi paket mjera: Što kažu građani, a što poduzetnici?

Pred Vladom je sve manje vremena. Jesenski paket mjera na snazi je do kraja mjeseca, a stigla su nova poskupljenja. Doznajemo kada će predstaviti novi plan i hoće li ovaj paket više donijeti građanima nego poduzetnicima

Dogovaraju se detalji oko nove runde paketa mjera koji bi 13. ožujka trebao biti predstavljen socijalnim partnerima – nakon toga i javnosti. U fokusu: ograničavanje cijena energenata i pomoć najugroženijima.

“Ionako nam je sve preskupo, treba to izdržati, a nije lako”, kazala je Snježana iz Zagreba.

“Treba biti socijalna država, ali u nekoj mjeri”, govori Ivana iz Zagreba.

O detaljima paketa iz Vlade za sada šute, tek poručuju mjere će biti ciljane i precizne uz manji trošak za proračun te osiguranje pomoći najugroženijima. Onaj aktualni jesenski vrijedan je 2.78 milijardi eura.

“Mogu samo reći da na tome radimo i da će paket biti snažan i jak ako i prethodni”, kazao je ministar Davor Filipović.

U jesenskom paketu ograničena je i cijena osnovnih prehrambenih proizvoda, povećane naknade za djecu, stipendije studentima, osigurana i jednokratna pomoć nezaposlenima i umirovljenicima.

“Treba nastaviti s ograničenjem cijena osnovnim namirnica za sve ne najsiromašnije, zatim subvencije za struju i plin za sva kućanstva, zatim nastaviti vaučere za siromašne energetski”, kazao je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.

Značajniju ulogu ovog bi puta mogao imati i dohodovni cenzus.

“Naravno da smatram da postoje građani koji imaju dovoljno visoke dohotke da im ne bi trebalo u potpunosti ili u mjeri kao sada subvencionirati cijene”, govori ministar Marko Primorac.

Poduzetnici zabrinuti da su vladi u fokusu samo građani. Za to navijaju sindikati.

“Očekujemo da se paket nastavi da ne bi došlo do povećanja bankrota i nezaposlenih. Na građanima je najveći fokusu jer građani osobito umirovljenici izlaze na izbore”, kazao je iz Glasa poduzetnika Boris Podobnik.

“Treba modificirati mjere za gospodarstvenika tako da oni koji uzmu potporu moraju na koncu onda biti s cijenama umjereni i ne smiju isplaćivati dividende”, dodaje Sever.

Za pretpostaviti je da će se svakako dio mjera iz prethodnog paketa uz određene prilagodbe i dorade nastaviti. I dok se najavljuje novi val poskupljenja hrane, pića, kozmetike i kućnih potrepština – kao dodatni udar na džepove građana – građani i poduzetnici čekaju da novi paket mjera ugleda svjetlo dana, piše Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari