Drama na Jadranu: Brod nakrcan eksplozivom za Izrael zaustavljen kod hrvatskih voda

Foto: x/Amnesty MENA

Veliku buru u pomorskom svijetu digao je ovih dana teretni brod Kathrin koji plovi pod portugalskom zastavom i koji, prema tvrdnjama međunarodne nevladine organizacije za zaštitu ljudskih prava Amnesty International, nosi eksploziv za Izrael, piše Net.hr.

Kathrin u ovim trenucima navodno pluta manje od milje uz granicu hrvatskih teritorijalnih voda, ali u hrvatskom gospodarskom prostoru i nešto više od 12 nautičkih milja južno od Lastova, jer se pretpostavlja da traži dopuštenje hrvatskih vlasti za prolazak, navodi Morski.hr.

Hrvatsko Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture o ovome se još nije oglasilo.

Zbog vjerovanja da brod nosi eksploziv za Izrael, brojne su luke ovom brodu već zatvorile svoja vrata, između ostaloga i crnogorska luka Bar što je ranije doznao portal RTCG, koji je objavio i da će brod u Hrvatsku pa da je zahtjev koji je ranije predan crnogorskoj strani u međuvremenu povučen.

Brod Kathrin je s teretom isplovio iz vijetnamske luke Hai Phong 21. srpnja. Registriran je u Portugalu i njime upravlja tvrtka sa središtem u Njemačkoj. Zaustavio se u Singapuru zbog goriva i nastavio svoj tranzit preko Indijskog oceana do Afrike, navodi Maritime executive.

Privukao je pažnju aktivista kada je zatražio zaustavljanje u Namibiji krajem kolovoza. Prosvjednici su skrenuli pažnju vladi te je brodu u konačnici zabranjeno zaustavljanje u namibijskoj luci.

“Prema namibijskoj vladi i portugalskom ministru vanjskih poslova, teret motornog broda Kathrin uključuje eksploziv namijenjen Izraelu. Namibijske vlasti odbile su dopustiti brodu da uđe u njihovu glavnu luku u kolovozu. Izjave iz ureda slovenskog premijera i portugalskog ministra vanjskih poslova sugeriraju da brod ide prema Crnoj Gori i slovenskoj luci Kopar, gdje će iskrcati svoj teret. Nejasno je kako će teret doći do Izraela”, objavio je Amnesty International.

Amnesty International pozvao je Sloveniju i Crnu Goru da spriječe brod, s obzirom na rizik kakav bi njegov teret imao u činjenju “ratnih zločina u Gazi”.

Vlasti južnoafričke države Namibije objavile su dokument, koji je osim tvrdnji Amnesty Internationala, jedini dokaz koji potvrđuje da brod prenosi eksploziv. U njemu se navodi da je država odbila uplovljavanje broda u njihovu luku, pozivajući se na informaciju brodskog operatera da od tereta ima osam kontejnera eksploziva RDX Hexogen i 60 kontejnera s TNT-om. Dio tog tereta je, kažu, namijenjen za Izrael.

Ministrica pravosuđa Namibije Yvonne Dausab za lokalni dnevnik New Era krajem kolovoza je potvrdila da brod “doista prevozi eksplozivni materijal namijenjen Izraelu”.

“Namibija ispunjava svoju obvezu da ne podržava ili ne bude sudionik u izraelskim ratnim zločinima, zločinima protiv čovječnosti, genocidu kao i nezakonitoj okupaciji Palestine”, poručila je.

“Sada je na Sloveniji, Crnoj Gori i drugim državama da učine isto i izbjegnu mogućnost nezakonitog transfera”, istaknula je šefica slovenskog ogranka Amnesty International Nataša Posel, podsjećajući da Međunarodno humanitarno pravo zabranjuje svim državama prenošenje oružja strani u oružanom sukobu kad postoji rizik da bi to doprinijelo ratnim zločinima ili drugim ozbiljnim povredama ovog prava.

Nedugo zatim posebna izvjestiteljica Ujedinjenih naroda za okupirane palestinskog teritorija Francesca Albanese kazala je da je osam spremnika eksploziva na brodu i da je eksploziv “navodno ključna komponenta u zrakoplovnim bombama i projektilima” koje Izrael koristi protiv Palestinaca, prenosi Net.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari