BLAGDANSKI UKRAS

Video | Drastično je porasla cijena najpoznatijeg blagdanskog ukrasa. Evo kako božićnoj zvijezdi produljiti životni vijek

Nakon bora najpoznatiji je blagdanski ukras – božićna zvijezda. Ali i njoj je drastično porasla cijena. Jer poskupjelo je sve potrebno za proizvodnju. Naša ekipa krenula je u najpovoljniju kupnju ali i otkrio kako produljiti životni vijek ovom simbolu Božića.

Potječe iz Meksika, uzgajali su Asteci, a danas je jedan od najvećih simbola Božića. Najtraženija je crvena božićna zvijezda, a u prodaji se mogu naći i roze, bijele, šatirane, kovrčave i one okrugle zvane Mickey Mouse. U usporedbi s lani, cijena je viša – kreće se između 15 i 35 kuna.

“Zbog cijena energenata i svega ostaloga, nažalost, cijene su otišle gore – od 10-tak do 20 posto. Kao što vidite, zvijezde su vrlo gusto nametane, zato da bi maksimalno iskoristili prostor koji grijemo. Moramo paziti doslovno na svaki centimetar ovog prostora, na svaku kunu, na svaku litru loživog ulja”, govori cvjećar Dubravko Čuček.

Ipak, više se isplati do vrtlarija, cvjećarni pa i na tržnice nego u trgovačke centre – jer tamo su božićne zvijezde za dodatnih 5 do 10 kuna skuplje. No, cijena i ne bi bila problem kada bi cvijet bio isplativiji, to jest kada bi duže vrijeme krasio dom.

Većina ljudi misli da ova biljka ne može izdržati više od dva tri tjedna, ali može! Evo, ovo je Božićna zvijezda od prošlog Božića.

Mnogi se sada pitaju – kako doći do toga? Tajna je tome da se nakon kupnje ne pretjeruje sa zalijevanjem, da se drži na osvijetljenom, toplom mjestu što dalje od propuha, a kad blagdani završe, zalog za novu sezonu je presađivanje.

“U rujnu znaju već biti hladnije noći i onda se trebaju unijeti u kuću na konstantnu temperaturu između 15 i 18 stupnjeva. U listopadu se malo snižava temperatura da bi se dobila boja listova koju biljka mora imati”, kazala je cvjećarka Verica Čuček.

I uz malo truda imate Božićnu zvijezdu kojoj je još i porasla vrijednost. U punom cvatu u prodaji je za 100 kuna. Svaka kuna, osim proizvođačima sada je bitna i potrošačima, koje na svakom uglu čekaju nova poskupljenja, prenosi danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari