RODITELJI OGORČENI

Drastično poskupjela dojenačka hrana na recept: ‘Žena iz ljekarne nazvala me i skoro se rasplakala’

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Devet kutija posebne dojenačke hrane mama Marina Ivić nadoplaćivala je oko 360 kuna, a sada za to mora dati 726 kuna

Majka petomjesečnog dječaka iz Ivanić Grada nedavno se šokirala kad je u ljekarni za posebnu dojenačku hranu, koju koriste djeca s alergijama i koja se dobiva na recept, drastično i bez najave poskupjela, , piše Katarina Dimitrijević Hrnjkaš za RTL Vijesti.

„Još u prosincu sam devet kutija ishrane Athera nadoplaćivala oko 360 kuna, a sada me dočekao hladan tuš kad sam morala platiti 726,30 kuna. Ljudi, što je ovo? Prema računu koji sam dobila, mogu razaznati da se subvencija HZZO-a za hranu, koju trebaju bolesna djeca, prepolovila“, govori nam ogorčeno majka Marina Ivić (35) iz Ivanić Grada. Njoj je spomenutih devet kutija dovoljno za oko 25 dana ishrane njenog  dječaka.

Njen dječak je sa svega dva mjeseca završio na Hitnoj s temperaturom.

„Ležao je dva tjedna u bolnici, imao je loše nalaze, krvarenje, pao mu je jako hemoglobin te je bio na granici da mora primiti transfuziju krvi. A onda su otkrili da je alergičan na protein mlijeka. Automatski sam iz ishrane izbacila mlijeko jer sam ga dojila, ali uz dojenje, trebao je i dohranu i to upravo dojenačku formulu Altheru koju uvijek moramo unaprijed naručiti u ljekarni i potom je uz recept kupujemo”, govori nam ova mama.

Kaže, nedavno ju je nazvala već dobro poznata gospođa iz ljekarne i gotovo se rasplakala dok je govorila da je ta dojenačka formula drastično poskupjela. Nju inače rijetka djeca trebaju pa ljekarne uvijek naručuju za poznatog kupca unaprijed.

Marina nam je predočila račun iz ljekarne na kojem se vidi da je kutija hrane Althera od 400 grama 177,45 kuna. Devet kutija, koliko je ona uzela, sveukupno je 726,30 kuna, a da na teret HZZO-a ide sveukupno 502,20 kuna ili 55,80 kuna po kutiji.

“OK, ja financijski mogu podnijet ovaj udar, ali što je s obiteljima koje ne mogu?”, pita naša sugovornica.

Pitali smo HZZO što se događa, zašto je dojenačka hrana za bolesnu djecu bez najave i preko noći drastično poskupljela te je li se smanjila subvencija HZZO-a na hranu koja ide na recept i zašto. Krivnju su svalili na proizvođače.

(Račun majke koja je neki dan kupila dojenačku hranu prilagođenu alergičarima)

„HZZO najmanje jednom godišnje provodi terapijsko usklađivanje cijene lijekova koji se propisuju na recept, a onda se utvrđuje i cijena koju će za pojedinu grupu namirnica plaćati HZZO. Althera prašak razvrstan  je u 1. grupu pripravaka koji se primjenjuju kod alergija na proteine kravljeg mlijeka, zajedno s još četiri namirnice, a koje su međusobno uspoređivane temeljem kalorija. Tijekom usklađivanja cijena, nositelj odobrenja za namirnicu Althera prašak, nije spustio cijenu te razlika između cijene za originalno pakiranje namirnice (136,50 kn) i iznosa cijene koja je utvrđena kao iznos koji će plaćati HZZO (55,80 kn) predstavlja doplatu u iznosu od 80,70 kn za svako pakiranje”, odgovorili su iz HZZO-a.

Dodali su još i ovo:

“Nakon provedenog postupka, za tri namirnice iz iste skupine utvrđen je manji iznos doplate te djeca mogu dobiti neku od zamjenskih namirnica“. Odnosno, da roditelji mogu odabrati i alternativu, odnosno zamjensku namirnicu koja je jeftinija, odnosno za koju trebaju dati manje nadoplate.

Tako su naveli da postoji Similac Alimentum od 400 grama za koju roditelji nadoplaćuju 35,16 kuna, potom Alternova AR za koju se daje 37,57 kuna, tu je i Aptamil Pregmin Allergy Difestive Care za koji se mora platiti 37,72 kune.

Hrana, koju koristi naša sugovornica za svoju bebu, spada u skupinu nadohrane koja je skuplja i za koju se sada po kutiji mora dati 80,70 kuna, a u gornji cjenovni rang je i Alfare hrana za koju se mora nadoplatiti 81,70 kuna.

Naša sugovornica je ogorčena jer smatra da bi država morala pokazavi više solidarnosti prema djeci i to posebno djeci koja su bolesna ili imaju poremećaje zbog koje moraju imati prilagođenu i posebnu hranu koja se kupuje u ljekarnama.

„Ovo je sramotni udar na roditelje jer se radi o dojenačkoj hrani koja je neophodna za život djeteta. Ovo nama treba za život. Iskreno, zbog ovakvih stvari ljudi odlaze iz Hrvatske, a ja bih išla i na kraj svijeta da za svog sinčića dobijem najbolju skrb i njegu. Ovime država ne pokazuje da skrbi za malene, sramota“, oštra je Marina Ivić.

No nije ona jedina koja je nakon Nove godine ostala zatečena novim cijenama u ljekarni. Naime, mediji su već prenosili da su ogročeni i roditelji mnoge druge djece koja također zbog različitih bolesti moraju biti na ishrani koja se dobiva na recept u ljekarnama.

Na popisu hrane koja je drastično poskupjela je i Neocate Junior koji se koristi kod alergija na proteine kravljeg mlijeka. Iz HZZO-a odgovaraju da je i ta formula poskupjela od strane samog proizvođača.

„Tijekom usklađivanja cijena, nositelj odobrenja nije spustio cijenu za Neocate Junior na razinu utvrđenu kao iznos koji će plaćati HZZO. Ukupna cijena namirnice Neocate Junior za originalno pakiranje namirnice je 282,91 kn, a utvrđeno je da HZZO plaća  210,07 kn. Nadoplata za osigurane osobe je 72,84 kuna po pakiranju. No, nakon provedenog postupka, četiri namirnice iz iste skupine su razvrstane na Osnovnu listu lijekova (osigurane osobe ne plaćaju doplatu), a namirnica Neocate Junior je s višom cijenom razvrstana na Dopunsku listu lijekova. Djeca do 3 godine mogu dobiti druge četiri namirnice s osnovne liste lijekova, u cijelosti na teret sredstava HZZO-a“, naveli su.

Pojednostavljeno, Neocate dohrana koja je bila do sad na listi besplatnih lijekova sada se mora za nju nadoplatiti 72,84 kune. Ovu hranu, inače, koriste i djeca koja imaju ostoporozu, a na cjenovni udar već su reagirale i pojedine udruge koje traže od resornog ministarstva zdravstva da pokažu veću solidarnost za djecu koja zbog bolesti moraju biti na ovakvoj prehrani i dohrani.

Samo Ministarstvo zdravstva nije odgovorilo na naš upit vezan uz poskupljenje doplate koju roditelji moraju dati za dojenačku hranu koja se dobiva na recept, objavit ćemo ga kad nam odgovore, piše Katarina Dimitrijević Hrnjkaš za RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari