DRUGI SLUČAJ: Ospice dobila stjuardesa CA koja zbog kronične bolesti u djetinjstvu nije smjela primiti cjepivo

Photo: Borna Filic/PIXSELL

Ne isključuje se mogućnost da se zarazila ospicama na radnom mjestu, u zrakoplovu od putnika ili pak u inozemstvu

U utorak je službeno potvrđen prvi ovogodišnji slučaj ospica u Hrvatskoj, a u srijedu je zabilježen i drugi, zasad službeno još nepotvrđeni slučaj.

Nakon što je u Dubrovniku hospitalizirani muškarac koji je obolio od ospica, na liječničku obradu sa simptomima te bolesti primljena je i stjuardesa Croatia Airlinesa koja je u 40-im godinama života. Hrvatski zavod za javno zdravstvo o tome je u srijedu obavijestio aviokompaniju, piše Večernji list.

Neslužbeno se doznaje da je riječ o članici kabinskog osoblja CA koja zbog zdravstvenih razloga u djetinjstvu nije bila cijepljena protiv te bolesti. Ne isključuje se mogućnost da se zarazila ospicama na radnom mjestu, u zrakoplovu od nekog od putnika ili pak u inozemstvu. Večernji list doznaje da je žena nakon liječničke obrade puštena na kućnu njegu.

“Izloženi smo i prehladama, gripama… Stoga je bitno da nam je imunitet dobar, da samo dovoljno odmoreni, ispravno se hranimo, ako je moguće i da se bavimo nekim sportom”, kazala je ovim povodom za Večernji list predsjednica Sindikata kabinskog osoblja zrakoplova Suzana Artuković Vuksan ističući kako je kabinsko osoblje izloženo raznim bolestima budući da radi u malom i zatvorenom prostoru,a s velikim brojem ljudi.

Reagirali su i u Croatia Airlinesu smjesta poslavši svojim zaposlenicima upute o simptomima ospica te podsjetnik o preventivnim mjerama. Njih se podsjeća na uobičajene mjere zaštite od prenošenja zaraznih bolesti poput pranja ruku i korištenja zaštitnih rukavica u deservisu te ih se upućuje na odredbe kompanijskih priručnika koji opisuju postupke kad postoji sumnja na pojavu simptoma takvih bolesti. Usto će svaki zrakoplov CA dobiti dovoljne količine medicinskih maski, rukavica i dezinficijensa za ruke.

Inače, prvi simptomi ospica su visoka temperatura praćena kašljem, curenje nosa i konjunktivitis, a nakon dan-dva pojavljuje se osip na sluznici usne šupljine, da bi nakon tri do pet dana javio se makulopapulozni osip od lica i ušiju nadalje koji traje četiri do sedam dana.
Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari