TKO MULJA I VARA?

Video | Država nudi nagrade za prijavu. A kako izgleda kada ti dođe inspektor: ‘Naruče dva espressa, a onda ide pitanje’

Sretnicima s najviše bodova svaki mjesec u ruke idu novčane nagrade od dvije, tri ili pet tisuća eura, a glavna nagrada je 20 tisuća eura

Država je pozvala građane u pomoć protiv sive ekonomije, a ukupan nagradni fond iznosi 80 tisuća eura. Tko sve mulja i vara državu trebali bi prijavljivati građani skeniranjem računa putem aplikacije mPorezna, pri čemu vrijedi pravilo – jedan račun, jedan bod. Sretnicima s najviše bodova svaki mjesec u ruke idu novčane nagrade od dvije, tri ili pet tisuća eura, a glavna nagrada je 20 tisuća eura.

RTL-ov reporter razgovarao je o svemu sa zagrebačkim ugostiteljem.

Ugostitelj Josip Vulama kaže da još danas nisu primijetili da građani šalju račune. “Mi smo sami bili probali, bilo je malo nedostataka u nekakvoj aplikaciji. Samim time QR kod nije radio, dok smo ukucali JIR, on je radio. Znači vjerujem da aplikacija još nije na sto posto, ali bit će kroz naredne dane”, kazao je.

A opisao je kako to izgleda kada dođu porezni inspektori. “Bili su ovdje već nekoliko puta u provjeri. To vam izgleda ovako. Dođu, naruče dva espressa. Onda ide pitanje: ‘Možemo li vam platiti?’. Mi donesemo račun, oni plate. Izvade značku. Ide prebrojavanje novčanika, pologa, i svega ostaloga”, kazao je.

Dodao je da su nekada imali malih nepravilnosti. “Ali to je bilo zbog naših loših zaposlenika koje smo u tom trenutku imali”. kazao je. Konobar nije izdavao račune, a problem je nastao kada je bez računa narudžbu donio inspektorima koji su glumili goste, objasnio je Vulama.

Na pitanje što će ova suradnja građana i Državnog inspektorata značiti za ugostitelje, kaže da je njima drago. “Imamo nekoliko lokala u državi i širimo se. Mi želimo da bude sve po našim standardima koje imamo, znači da za svaku stavku koju mi izbacimo da za to izađe i račun. Nama je u interesu da sve bude u redu. Znači da bude sve čisto”, dodao je zagrebački ugostitelj, prenosi Danas.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari