ZBOG PORASTA PROVALJIVANJA

Država planira zaštititi bankomate od provala; Evo što će se dogoditi s novcem u slučaju krađe!

Ilustracija: Riportal - M.L.

Tijekom posljednjih nekoliko godina uočen je trend porasta kaznenih djela teške krađe provaljivanjem na bankomate

Hrvatski sabor danas će raspravljati o zakonskim izmjenama Zakona o zaštiti novčarskih institucija prema kojima će se u sve vanjske bankomate u Hrvatskoj, koji nisu u poslovnicama banaka, morati u idućih pet godina uvesti elektrokemijska zaštita.

To znači da će se u slučaju kada kriminalci provale u bankomate i pokušaju otvoriti kasetu u kojoj se nalazi novac, novac će se biti uništen prolijevanjem boje, piše Poslovni.hr

Taj sustav prepoznat je kao najučinkovitiji za zaštitu novca i očekuje se da će dodatno prevenirati provaljivanje na bankomate.

Tijekom posljednjih nekoliko godina uočen je trend porasta kaznenih djela teške krađe provaljivanjem na bankomate kojih je u Hrvatskoj oko 5.850. Tako je u 2018. godine bilo 18 kaznenih djela, 2019. godine 35 kaznenih djela te 2020. godine 44 kaznena djela.

Sabor će raspraviti i izmjene Uredbe EU-a o indeksima koji se upotrebljavaju kao referentne vrijednosti kao bi se dodatno poboljšalo funkcioniranje unutarnjeg tržišta i osigurala visoka razina zaštite potrošača i ulagatelja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari