BEZ DOGOVORA O POSKUPLJENJIMA

Država prijeti kaznama! Ozbiljno upozorenje frizerkama, građevinarima, automehaničarima…

Foto: Damir Špehar/Pixsell

Iz Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja upozoravaju da je najava poskupljenja ili dogovaranje cijena najteža povreda tržišnog natjecanja koja se kažnjava visokim novčanim kaznama

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) oglasila se povodom nedavnih medijskih napisa o tome kako će svoje usluge zbog povećanja cijena energenata, inflacije ili uvođenja eura uskoro poskupjeti obrtnici i poduzetnici raznih zanimanja. Iz Agencije tvrde da su takve najave zabranjene, kao i dogovori o cijenama među konkurencijom ili udruženjima poduzetnika. Sve su detaljno obrazložili u priopćenju kojeg prenosimo u cijelosti:

“Nastavno na medijska priopćenja vezana uz najave povećanja cijena za određeni postotak od strane udruženja poduzetnika, Hrvatske obrtničke komore i Udruženja obrtnika Grada Zagreba, cehova sekcije frizera, kozmetičara, građevinara, automehaničara, kemijskih čistača i najave održavanja sastanaka s ciljem dogovora o razini podizanja cijena zbog povećanih troškova energenata, AZTN upozorava kako je sa stajališta prava tržišnog natjecanja zabranjen svaki dogovor o cijenama ili povišenju cijena između konkurenata, uključujući i takve dogovore putem udruženja ili na sastancima udruženja poduzetnika.

‘Svaki poduzetnik mora sam za sebe određivati cijene’

Naglašavamo kako svaki poduzetnik mora sam za sebe određivati cijene, budući da su zabranjeni bilo kakvi dogovori o cijenama ili povišenjima cijena na sastancima udruženja. U praksi je utvrđen velik broj zabranjenih horizontalnih sporazuma (kartela) među konkurentima na sastancima njihovih profesionalnih ili strukovnih udruženja. Najčešće su to situacije u kojima tijekom sastanaka nekog profesionalnog udruženja poduzetnici, ujedno i konkurenti, raspravljaju o cijenama ili o postocima povišenja cijena te po završetku sastanka ti isti poduzetnici zajednički objavljuju da su odlučili povisiti cijene svojih proizvoda za određeni postotak. Jednako vrijedi i ako udruženje donese preporuku svojim članovima da povise cijene i oni postupe po tome, tada je također riječ o zabranjenom sporazumu.

Takvim postupanjem poduzetnici i udruženja poduzetnika na najteži način ograničavaju ili potpuno ukidaju tržišno natjecanje jer definiraju pravila u djelatnosti kojom se bave, zatvaraju tržište za nove konkurente i izravno štete potrošačima koji plaćaju višu cijenu proizvoda ili usluga od one koja bi bila da zabranjenog dogovora između poduzetnika nema.

Dogovori o cijenama su najteže povrede tržišnog natjecanja

Pravo tržišnog natjecanja smatra zabranjene dogovore između poduzetnika koji su konkurenti najtežim povredama jer imaju najveće i najdalekosežnije negativne posljedice na potrošače, tržišno natjecanje i ekonomiju u cjelini te stoga za njihove sudionike predviđa najstrože novčane kazne.

Zakonom o zaštiti tržišnog natjecanja predviđene su visoke novčane kazne za poduzetnike koji sudjeluju u takvim zabranjenim sporazumima (kartelima) i to u iznosu do najviše 10 posto vrijednosti ukupnoga prihoda poduzetnika ostvarenog u posljednjoj godini za koju postoje zaključena godišnja financijska izvješća. Pritom treba imati na umu da za povrede prava tržišnog natjecanja postoji odgovornost udruženja i njihovih članova pa se i udruženju može izreći novčana kazna.

Stoga i ovim priopćenjem upozoravamo na značaj poštivanja propisa o tržišnom natjecanju u poslovanju i radu poduzetnika i njihovih udruženja”, priopćili su iz AZTN-a, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari