SPREMAJU I OGROMNE KAZNE

Državni inspektori dobivaju nove ovlasti: Moći će koristiti i tajni identitet

Photo: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Inspektori Državnog inspektorata dobit će nove ovlasti. Kako piše Jutarnji list, prema prijedlogu zakona koji je na javnom savjetovanju, pri provjeri tehničkih zahtjeva i ocjenjivanju sukladnosti industrijskih proizvoda koji se nalaze na tržištu moći kupovati uzorke, među ostalim i pod tajnim identitetom.

Radi se o procesu usklađivanja domaćeg zakonodavstva s novom europskom uredbom koja je ljetos stupila na snagu te koja dopunjava i jača nadzor proizvoda na tržištu Europske unije, piše Net.hr

Usvajanje po hitnom postupku

Usvajanje se predlaže po hitnom postupku, pošto je Uredba EU 2019/1020 u punoj primjeni od 16. srpnja pa i Hrvatska ima obvezu što prije osigurati uvjete za njezinu provedbu.

VIDEO DANA:

Provjeru proizvoda pri uvozu radi stavljanja na tržište EU obavlja Carinska uprava Ministarstva financija, a ovlasti samih inspektora i upravne mjere detaljno se propisuju.

Po pitanju troškova inspekcijskog postupka, u to ulazi ispitivanje i provjeru sukladnosti proizvoda, troškove prijevoza inspektora te kupnje uzoraka proizvoda, uključujući i slučajeve kupnje pod tajnim identitetom.

Velike novčane kazne

Novčanom kaznom od 50 tisuća do milijun kuna kazniti će se prekršaji proizvođača i ovlaštenih zastupnika ako stave na tržište proizvod koji nije oblikovan i proizveden u skladu s propisima, ako ne provode ispitivanje uzoraka, ako ne osiguraju nadležnom inspektoru sve podatke i dokumente, ne stave propisanu oznaku CE ili ako ih se označi oznakama koje su slične oznaci CE te mogu dovesti potrošače u zabludu, kao i za niz drugih prekršaja. Za njih će biti kažnjena i odgovorna osoba u tvrtki i obrtnik novčanom kaznom od 20 do 50 tisuća kuna.

Uvoznik će se kazniti od 25 do 500 tisuća kuna, a odgovorna osoba od 15 do 50 tisuća kuna. Također, kazne su predviđene i za distributere, ali i za sve koji u okviru trgovačke djelatnosti nude usluge skladištenja, pakiranja, adresiranja i slanja, isključujući poštanske usluge.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari