PTICA JAKIH BOJA

Egzotična ptica plamenac ponovno u Hrvatskoj; Ovaj put viđen na istarskom poluotoku

Foto: Ušće rijeke Mirne/Karla Carević

Neobična egzotična ptica, dugih nogu, zaobljenog kljuna i ružičastog perja, poznatija kao plamenac sve češće navraća u Hrvatsku. Ovaj put viđena je u Istri na ušću rijeke Mirne. 

Plamenci (Phoenicopterus roseus) donedavno su bili tretirani kao rijetke vrste u Hrvatskoj, ali u posljednje vrijeme zabilježen je veći broj viđenja. Lokaliteti na kojima su bili zabilježeni za vrijeme preleta i zimovanja su Istra, Ninska solana, Stonska solana i ušće Neretve, izvijestili su iz udruge BIOM, piše Morski.hr.

VIDEO DANA:

Plamenci se gnijezde u velikim skupinama po pjeskovitim i muljevitim obalama riječnih ušća, uz obale mora ili jezera. Na području Sredozemnog mora gnijezde se u južnoj Španjolskoj, u Francuskoj na ušću Rhône u Camarguei, te po močvarnim predjelima sjeverne Afrike. Hrvatskoj najbliže gnijezdilište plamenaca je u Italiji u blizini delte rijeke Po.

Foto: Ušće rijeke Mirne/Karla Carević

Nakon sezone gniježđenja mogu se vidjeti u većim brojevima u Albaniji, Grčkoj, Italiji, Bugarskoj, Crnoj Gori. No čini se kako im je hrvatska obala posljednjih godina također česta stanica za odmor, a najnovije fotografije plamenaca koji uživaju na ušću rijeke Mirne objavljene su na web stranici Udruge BIOM.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari