NE SLAŽU SE SVI

Ekonomistica o posljedicama zabrane rada nedjeljom: ”To će donijeti manju zaposlenost i niže plaće”

Foto: HRT/Printscreen

Premijer Andrej Plenković najavio je jučer izmjene Zakona o trgovini kojima bi trebao biti zabranjen rad trgovinama nedjeljom.

Konkretno, premijer je spomenuo ideju da se rad zabrani izuzev 16 nedjelja tijekom godine. Pritom bi se uzela bi se u obzir turistička sezona, blagdani i vodilo bi se računa o načelu razmjernosti, kazao je Plenković, prenosi Telegram

Moguću zabranu rada nedjeljom komentirala je danas ekonomska analitičarka i profesorica pri Zagrebačkoj školi ekonomije i menadžmenta Vedrana Pribičević, koja je istaknula više loših strana te ideje. “Zabrana rada nedjeljom donijet će manju zaposlenost i manja prava radnika – to je jednostavna aritmetika jer za manji broj radnih dana potreban je manji broj radnika”, rekla je Pribičević u Studiju 4 HRT-a.

“Definitivno, očekujem da će se smanjiti i prava radnika jer znamo da su, primjerice u trgovini, plaće rasle zato što je nedostajalo radnika. Ako smanjite broj radnih dana, zasigurno će se smanjiti i plaće. Bitno je pritom naglasiti da ne rade svi radnici svaku nedjelju, uglavnom rade pola radnih nedjelja mjesečno”, objasnila je analitičarka.

Sindikalnom sustavu treba reforma

Pribičević je komentirala još jednu moguću mjeru Vlade čija je najava izazvala konsternaciju među stručnjacima. Riječ je o uvođenju obvezne sindikalne članarine za sve zaposlene u javnim službama, čemu se analitičarka protivi. “Protiv toga sam, jer se time krši ustavno načelo udruživanja”, rekla je.

“Ako želite pristupiti nekom sindikatu – morate platiti članarinu. Sindikalni sustav u Hrvatskoj zreo je za reformu i moramo se zapitati zašto broj članova sindikata pada. Međutim, nećete prihode očuvati ako svima u javnom sektoru nametnete da moraju plaćati članarinu iako ne žele biti članovi sindikata”, kazala je, javlja HRT.

Moguće izmjene Zakona o radu koje bi donijele produljenje radnog vijeka do 67. godine Pribičević objašnjava kao posljedicu problema koje mirovinskom sustavu izaziva pada broj radnika po umirovljeniku. “Jedini način da konsolidirate sustav jest ili povećati broj osiguranika, tj. zaposlenih, ili produljiti radni vijek – da oni koji rade moraju raditi dulje”, rekla je Vedrana Pribičević.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari