EKSKLUZIVNO Plenković otkrio: ‘Božinović će mi biti šef kabineta, a u Vladi će sigurno biti više od jedne žene’

Urednica i voditeljica Mirjana Hrga ugostila je Andreja Plenkovića, od danas mandatara za sastav nove prve hrvatske vlade koji je dao svoj prvi intervju otkad je na toj funkciji

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković dobio je mandat za sastavljanje nove Vlade, a mi smo ga pozvali u studio RTL-a Danas na prvi intervju s našom urednicom i voditeljicom Mirjanom Hrgom kojeg će napraviti kao mandatar.

Čestitamo, pred vama je veliki posao…

Sigurno da je, to je velika odgovornost, kao što sam kazao danas prigodom, kada je predsjednica donijela odluku da mi povjeri mandat za sastav nove hrvatske vlade. Nadamo se da ćemo biti na visini zadaće.

Kad se sjetite što sve pred vama stoji, osjetite li u jednom trenutku nelagodu?

Nelagodu ne. Mislim da smo sada, nakon ovakvog izbornog rezultata, s obzirom na sve okolnosti koje su tome prethodile, u poziciji da transformiramo svoj politički program u program vlade i da se krenemo hvatati svih onih ključnih tema koje muče hrvatske građane, a to su prije svega gospodarstvo i socijalni standard.

Dugovi su u milijardama, samo za kamate, a vi stavljate u fokus na gospodarstvo… Morat ćete nešto hitno napraviti. Imate li već sad neku viziju u što točno krećete?

Ja sam to rekao i prije nekoliko dana, na jednom velikom skupu na kojem su bili okupljeni brojni hrvatski gospodarstvenici. Rekli smo da će naš plan reformi, u smislu ekonomske politike, biti orijentiran prije svega, na jednu cjelovitu poreznu reformu, na sve one industrije koje mogu kreirati nova radna mjesta, na stabilnost javnih financija, nastavak obrazovne reforme i tako dalje.

Hoćete li sljedećeg tjedna na Europskom vijeću Hrvatsku predstavljati vi ili gospodin Orešković?

To ovisi hoćemo li stići do tog trenutka dobiti povjerenje u hrvatskom Saboru. Imamo ustavni rok koji traje 30 dana, ali nadam se da ćemo taj posao dovršiti i prije roka. Ja očekujem da bi se glasovanje o povjerenju nove vlade moglo dogoditi početkom idućeg tjedna i na tom tragu ću se i ponašati idućih tjedan dana.

Gospodin Petrov je danas izjavio kako neće kočiti formiranje nove vlade, znači li to da će ona biti formirana prije izglasavanja onih izmjena zakona na kojima je Most inzistirao?

Mi ćemo razgovarati o tome. Sutra tijekom jutra je sastanak između HDZ-a i Mosta, želimo perfektuirati upravo te dogovore, vidjeti proceduralnost u službama hrvatskog Sabora s aktualnim predsjednikom Reinerom što je moguće u kojem roku. Ja kao pravnik i legalist želim da se poštuje procedura.

Traju konzultacije o kandidatima za ministre, ali moram vas pitati, očekujete li da će neki iz HDZ-a biti nezadovoljni jer neće dobiti funkcije kojima su se nadali?

Ministarstava i ministara je određen limitiran broj. Ja stalno govorim kako je HDZ kao najveća stožerna stranka u Hrvatskoj bogata brojnim pojedincima, vrlo kvalitetnim stručnjacima u svim resorima. Mi bismo komotno mogli formirati dvije ili tri čak vlade. Prema tome, s te strane, nemoguće je zadovoljiti apetite svih.

Piše se da bi Milijan Brkić, vaš zamjenik, mogao biti posve marginaliziran? Je li to spin?

Ma nema nikakve marginalizacije, kolega Brkić i ja smo u odličnim odnosima. On je moj legitimno izabrani zamjenik, redovito komuniciramo, maloprije smo bili skupa na sastanku, prema tome, otklanjam sve spekulacije da smo u zategnutim odnosima. Sasvim je transparentan svaki detalj ovog pregovora.

Ostaje li gospodin Marić ministar financija?

On je jedan od kandidata za ministra financija. Dajte mi koji dan da obavim razgovore s njima dok vam ne javim krajnju odluku.

Tko će biti vaš šef kabineta?

Predstojnik ureda će biti Davor Božinović.

Hoće li u vladi biti više od jedne žene?

Zasigurno će biti veći broj kolegica u vladi. Ivana Maletić je sjajna stručnjakinja, obavit ćemo i razgovore s njom, sve je otvoreno, doznat ćete sve na vrijeme.

Izjavili ste da ćete zaštititi nacionalne interese u Ini? Karamarko nije bio za arbitražu, jeste li vi za njen nastavak?

Ja sam se založio za nastavak arbitraže, bio sam decidiran oko tog pitanja i za vrijeme kampanje. Temeljito ću se upoznati sa svim detaljima vezanima oko Ine i voditi računa da se njezini interesi zaštite.
Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari