POLITIČARE TO TRENUTNO 'NE ZANIMA'

Električni automobili su naša budućnost, ali… Ovo je jedan ozbiljan problem koji zahtijeva hitno rješenje

Foto: Pexels

Nekoliko je ključnih razloga zašto je tako malo stanica za punjenje električnih automobila

Posljednjih godina sve veći broj novih modela električnih automobila dolazi na tržište, obećavajući čišću i održiviju budućnost za prijevoz ljudi i robe. Međutim, jedan od glavnih problema s kojima se suočavaju svi vozači električnih vozila diljem svijeta je nedostatak punjača i stanica za punjenje.

Pumpe mogu, punjači ne mogu

Nekoliko je ključnih razloga zašto je tako malo stanica za punjenje električnih automobila. Prvo, visoki troškovi izgradnje i održavanja ovih stanica često odvraćaju čak i najveće svjetske investitore. Drugo, nema dovoljno državnih poticaja za izgradnju punionica, kako u SAD-u tako i u EU. Treće, među vlasnicima automobila i društvom u cjelini postoji nedostatak svijesti o dobrobitima i prednostima električnih automobila, piše Net.hr.

Vlade, ali i lokalne vlasti, mogu nuditi financijske poticaje i subvencije investitorima koji grade punionice, ali to ne čine jer je postotak električnih vozila još uvijek relativno mali. Iako bi to smanjilo početne troškove i privuklo više investitora, političare trenutno “ne zanima”.

Drugi mogući korak bilo bi donošenje znatno strožih propisa, koji bi zahtijevali izgradnju punionica i stanica na što više lokacija, uključujući benzinske postaje, trgovačke centre i javne garaže. To bi povećalo dostupnost stanica za punjenje za vozače električnih automobila i učinilo ih praktičnijima za korištenje.

Svijest o električnoj mobilnosti

Također, obrazovanje i svijest o električnoj mobilnosti imaju ključnu ulogu. Kampanje o prednostima električnih automobila i zaštiti okoliša trebale bi se provoditi u širim razmjerima kako bi se promovirala ova vrsta prijevoza. Vlasnici automobila trebali bi biti informirani o prednostima koje nude električni automobili, uključujući niže troškove goriva i manje emisije.

Primjeri iz drugih zemalja također mogu biti inspiracija. Primjerice, Norveška ima značajan broj stanica za punjenje zbog velikih državnih poticaja za električne automobile, dok Kina postavlja ambiciozne ciljeve izgradnje stanica za punjenje diljem zemlje.

Nedostatak punionica za električne automobile ozbiljan je problem koji zahtijeva hitno rješenje. Europska unija već najavljuje zabranu prodaje novih automobila s motorima s unutarnjim izgaranjem od 2035. Kombinacijom financijskih poticaja, propisa i edukacije može se povećati dostupnost punjača, a električni automobili učiniti praktičnijim i održivijim izbor za prijevoz, piše Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari