'PRVI LJUDSKI PACIJENT'

Elon Musk se pohvalio: ‘Ugradio sam mikročip čovjeku u mozak. Kretat će se mislima’

Foto: "X"

‘Zamislite da Stephen Hawking može komunicirati brže nego dražbovatelj. To je cilj’, rekao je kontroverzni milijarder u ponedjeljak navečer

Kontroverzni milijarder Elon Musk otkrio je u ponedjeljak navečer da je pacijentu ugrađen mikročip u mozak koji će mu omogućiti da se kreće mislima. Proizvod njegove kompanije Neuralink, Telepatija, omogućuje ljudima da koriste tehnologiju samo razmišljanjem.

Elon Musk najavio je vijest na stranici X i rekao da je operacija bila u nedjelju. Neuralink je dobio dozvolu da počne testiranje na ljudima u rujnu. Ideja je da se paraliziranim ljudima omogući da kontroliraju pokrete putem misli, piše Daily Mail.

Milijarder je otkrio u ponedjeljak navečer da su uspješno izveli “kranijektomiju” na neimenovanom pacijentu. Musk kaže da će omogućiti ljudima da putem mobitela ili računala komuniciraju mislima.

“Prvi ljudski pacijent je dobio implantat preko @Neuralinka i dobro se oporavlja. Prvi rezultati pokazuju obećavajuću detekciju neuronskih šiljaka”, napisao je Musk i dodao da će prvi korisnici biti oni koji su ostali bez udova.

“Zamislite da Stephan Hawking može komunicirati brže nego voditelj dražbe. To je cilj”, napisao je Musk.

Idealni pacijenti su mlađi od 40 godina i paralizirani

Kompanija planira ugraditi čipove paraliziranim ljudima kako bi mislima mogli pomicati udove. Detalji prvog pacijenta nisu otkriveni, ali je Ashlee Vance koji je 2015. godine napisao biografiju Elona Muska, otkrio da je idealan kandidat muškarac ispod 40 godina koji ima sva četiri uda paralizirana.

Vance je objasnio da je za operaciju potrebno nekoliko sati plus 25 minuta da robot ugradi mikročip u dio mozga koji kontrolira ruke, zapešća i podlaktice.

“Cilj je pokazati da uređaj može sigurno kontrolirati podatke iz dijela pacijentova mozga”, rekao je i dodao da će se podaci prebacivati putem najbližeg spojenog računala, mobitela ili tableta.

Musk se požurio sa svojim programom kako bi preduhitrio slične kompanije Synchron i Onward. Neuralink je ubrzao tempo “kao da je kraj svijeta pred vratima”.

S druge stane, neuroznanstvenici su zabrinuti zbog kontroverznih planova. Najviše ih brine litijska baterija, mogućnost migracije žica unutar mozga i izazov sigurnog izvlačenja uređaja bez oštećenja mozga.

FDA je izdala dozvolu u svibnju, ali nisu otkrili kako su riješili te probleme.

Musk tvrdi kako će svojom metodom liječiti i bolesti kao što su depresija, shizofrenija, autizam i pretilost. Dodatno može omogućiti pretraživanje po internetu i telepatiju.

Ipak, iako se Neuralink pokazao siguran za ljude, može proći desetljeće da bi Neuralink ušao u komercijalnu proizvodnju. Potrebna će biti dodatna testiranja koja bi prebrodila tehničke i etičke izazove. Vrijednost Muskove kompanije procjenjuje se na pet milijardi dolara, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari