EPIDEMIOLOG OTKRIVA

Epidemiolog Kolarić: “Građani koji se ne cijepe vjerojatno neće moći u klubove, na koncerte, u avione…”

Pixsell - Ilustracija

‘Ni cjepivo ni preboljenje ne štiti od toga da možemo i dalje biti prijenosnici zaraze. Zbog toga ćemo se morati i dalje sljedećih mjeseci pridržavati mjera’, kaže epidemiolog Branko Kolarić

Epidemiolog Branko Kolarić kaže da je početak cijepljenja bolesti COVID-19 prvi korak prema početku kraja pandemije.

“Osobe koje su u institucijama starije životne dobi su najugroženije od ove bolesti jer je kronološka dob najznačajniji prediktor lošeg ishoda. A tamo gdje su ljudi u kontaktu bolest se lakše prenosi i oni su nam uvijek bili prioritet za zbrinjavanje”, kazao je gostujući na televiziji N1.

‘Ovo danas je simbolično, ali je nada i veliki korak’

Komentirajući početak primjene cjepiva, Kolarić je kazao kako je to trenutak koji se čekao od početka pandemije te da ga je (ugodno) iznenadilo što se s cijepljenjem počelo već ove godine.

“Ovo danas jest simbolično. S obzirom na broj doza to je 0,25 posto populacije Hrvatske koje može biti pokriveno prvom dozom. To je nada i ključni korak. Mjere koje smo do sad imali su iste za sve bolesti koje se prenose respiratornim putem, a sada imamo cjepivo koje djeluje specifično na ovaj virus. S obzirom i na nove varijante virusa i mutacije još je veća važnost ovog cjepiva”, poručio je Kolarić.