NEVRIJEME PRED VRATIMA

Estofex izdao novo upozorenje za Hrvatsku: ‘Prijeti oluja i jaka tuča’; Meteoalarm: ‘Budite na oprezu’

Estofex

S Estofexovom prognozom slaže se i Meteoalarm koji je aktivirao žuta upozorenja za osječku, zagrebačku i istarsku regiju. Dok se za Istru upozorava na snažne udare vjetra, u unutrašnjosti najavljuju grmljavinsko nevrijeme

Pretežno sunčano, no i nestabilno, prognoza je DHMZ-a za nedjelju. Uz više oblaka moguća je kiša ili pljuskovi s grmljavinom, uglavnom poslijepodne u gorju i Slavoniji te na sjevernom Jadranu gdje su mogući lokalno i ujutro.Image

Izvor: DHMZ

Prognoza vremena za 5. lipanj 2022.

Navečer i u noći na ponedjeljak sa sjeverozapada jače naoblačenje s kišom i izraženim pljuskovima s grmljavinom, a moguće je lokalno i nevrijeme. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni i istočni, na Jadranu većinom jugo i zapadni vjetar. Najviša dnevna temperatura zraka većinom od 29 do 34 °C.

Opet stiže jaka tuča

Estofex, europski sustav za upozorenje na oluje, izdao je upozorenje prvog i drugog stupnja za Hrvatsku zbog mogućih jakih/štetnih udara vjetra i velike tuče.

“Razina 2 izdana je u dijelovima Švicarske, jugoistočne Njemačke, Austrije, sjeverne Italije do Hrvatske uglavnom zbog jakih/štetnih udara vjetra i velike do vrlo velike tuče”, navodi Estofex. Estofex predviđa stvaranje vrlo nestabilne mase zraka iznad Italije koja bi mogla utrti put dugotrajnom MCS (Mezoscale convective system) vremenskoj pojavi koja sa sobom nosi snažne udare vjetra i vrlo velikom tučom.

Image

Izvor: Estofex

Estofex je izdao upozorenje druge razine.

U Italiji moguć i tornado?

“Interakcija mezoskala/oluja diktirat će je li izolirani događaj tornada još uvijek moguć unatoč inače ne tako povoljnoj LL stratifikaciji”, navodi Estofex i dodaje da iako mnogi prognostički modeli predviđaju raspad ove MCS pojave iznad Slovenije tijekom noći, oni ipak snatraju da svaki zreli MCS nastavlja svoj put zaokružujući os grebena i stoga su proširili razine upozorenja.

Aktivirao se i Meteoalarm: ‘Budite na oprezu’

S Estofexovom prognozom slaže se i Meteoalarm koji je aktivirao žuta upozorenja za osječku, zagrebačku i istarsku regiju. Dok se za Istru upozorava na snažne udare vjetra, u unutrašnjosti najavljuju grmljavinsko nevrijeme.Image

Izvor: Meteoalarm

Meteoalarm je izdao žuto upozorenje za tri hrvatske regije.

“Mjestimice su mogući izraženi pljuskovi s grmljavinom, osobito u sjevernijim područjima vjerojatnost grmljavine je veća od 60 posto. Budite na oprezu zbog mogućih jačih grmljavinskih nevremena. Posebno pripazite u izloženim područjima kao što su planine, šume i livade odnosno otvoreni tereni. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom”, stoji na stranicama Meteoalarma.

Image

Izvor: Meteoalarm

Što nam donosi početak tjedna?

Što se tiče prognoze za ponedjeljak, DHMZ navodi kako se u unutrašnjosti u noći i u prvom dijelu dana očekuje promjenjivo uz mjestimičnu kišu ili lokalno izražene pljuskove s grmljavinom, ponajprije u središnjim i istočnim predjelima. Poslijepodne smanjenje naoblake, ali i dalje ne posve stabilno. Na Jadranu pretežno sunčano, no uz jači razvoj oblaka mogući su lokalni pljuskovi. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni, u noći prolazno moguće i jak.

Na sjevernom Jadranu umjerena, podno Velebita i jaka bura, drugdje sjeverozapadnjak i zapadnjak. Najniža jutarnja temperatura zraka od 15 do 19, a na Jadranu između 19 i 24 °C. Najviša dnevna uglavnom od 25 do 28, a na Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije između 29 i 32 °C.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari