"JEDNAKO SIGURAN"

EU odobrila upotrebu GMO kukuruza u hrani

Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Europska Komisija (EK) je danas odobrila dvije genetski modificirane kulture kukuruza i produljila odobrenje uporabe još jedne kulture genetski modificiranog kukuruza za hranu za ljude i životinje, priopćeno je danas iz EK, prenosi Index.

Dopušta se upotreba, ali ne i uzgoj

Odlukama Komisije o odobrenju dopušta se uvoz tog genetski modificiranog kukuruza samo za upotrebu u hrani i hrani za životinje, ali ne i za uzgoj u EU-u. Taj kukuruz prošao je sveobuhvatan i strog postupak procjene kojim se osigurava visoka razina zaštite zdravlja ljudi i životinja te okoliša, stoji u priopćenju.

Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) izdala je pozitivnu znanstvenu procjenu u kojoj je zaključila da je taj genetski modificirani kukuruz jednako siguran kao i konvencionalni kukuruz, objavila je EK.

Odobrenja vrijede 10 godina, a svi proizvodi proizvedeni od tih genetski modificiranih usjeva podlijegat će strogim pravilima EU-a o označivanju i sljedivosti. Komisija ima pravnu obvezu odlučiti o tim odobrenjima nakon što države članice nisu postigle kvalificiranu većinu u korist ili protiv odobrenja u Stalnom odboru i kasnijem žalbenom odboru, stoji u priopćenju.

Više informacija o genetski modificiranim organizmima u EU-u dostupno je ovdje, podsjećaju iz EK.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari