VELIKA VEĆINA - ZA

EU-parlament proglasio Rusiju terorističkom državom: Dva zastupnika iz RH nisu glasala za to

Foto: EuParliament

Europski parlament traži od EU-a da izolira Rusiju sve do Vijeća sigurnosti UN-a, da diplomatske kontakte s Moskvom ‘svedu na najmanju moguću mjeru’

Sa 494 glasova zastupnika za, 58 glasova protiv i 44 suzdržanih Europski parlament proglasio je danas Rusku Federaciju pokroviteljicom terorizma. Među onih koji su glasali za rezoluciju kojom se Rusiju osuđuje na ovakav način, bilo je 10 od 12 zastupnika iz Hrvatske.

Direktan povod pokretanju ovakve rezolucije je eskalacija brutalnosti Rusije u njenom napadačkom ratu u Ukrajini, navodi se u priopćenju Europarlamenta.

“S obzirom da EU trenutačno ne može službeno države proglasiti pokroviteljicama terorizma, Parlament poziva na donošenje odgovarajućeg pravnog okvira. Predlaže i da Vijeće zatim razmotri dodavanje Rusije na takav EU-ov popis država pokroviteljica terorizma. To bi posljedično pokrenulo snažne mjere ograničenja protiv Moskve te bi imalo izrazite restriktivne posljedice po odnose EU-a s Rusijom”, stoji u objavi iz Europskog parlamenta.

Europski parlament traži veće sankcije

Europski parlament, posljedično, traži od Europske unije da dodatno međunarodno izolira Rusiju, sve do Vijeća sigurnosti UN-a, da se diplomatski kontakti s Moskvom “svedu na najmanju moguću mjeru”.

Na popisu rezultata današnjeg glasanja o Rusiji, provjerili smo tko je od 12 europarlamentaraca kako glasao. Za rezoluciju bila su sva četiri zastupnika HDZ-a (Karlo Ressler, Tomislav Sokol, Željana Zovko, Sunčana Glavak), sva četiri zastupnika SDP-a (Biljana Borzan, Predrag Fred Matić, Romana Jerković, Tonino Picula), Ladislav Ilčić iz Pokreta za uspješnu Hrvatsku i Vlater Flego iz IDS-a.

Ivana Vilibora Sinčića iz Živog zida našli smo među onih 44 suzdržanih. Nezavisnog Mislava Kolakušića, pak, uopće nismo pronašli na popisu, što bi značilo da se nije izjašnjavao. U konačnici, od 705 zastupnika, 593 zastupnika glasalo je za, protiv ili suzdržano. Dapače, odmah u sljedećoj točki vidi se navedeno njegovo ime na popisu onih koji su glasali (bilo za, protiv ili suzdržano).

U širem objašnjenju Europskog parlamenta objavljeno je da Rusija u ratu u Ukrajini tuče direktno i namjerno po civilima, da napada civilnu infrastrukturu poput elektrana, vodoopskrbe, bolnice, prenosi danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari