PRVOROTKINJE U HRVATSKOJ

Video | Europljanke sve kasnije rađaju, a kako stoje Hrvatice? Pričali smo s rodiljom od 42, ali i onom od 24 godine

Europljanke rađaju sve kasnije. Najmlađe prvorotkinje su iz istočne Europe, a najkasnije se za prvu trudnoću odlučuju Španjolke i Talijanke. Kako stoje Hrvatice i koje je za njih optimalno vrijeme za imati djecu, istražila je Marina Brcković

Ankica Hunić, iz Sesvetskog Kraljevca po prvo put će postati majka u 42. godini.

“Za trudnoću nikad nije kasno. Pokušavali smo ranije, nije išlo, imali smo nekih problema, ali hvala Bogu uz pomoć medicine uspjeli smo doći do prve trudnoće, očekujem porod u petak”, rekla je i dodala da obitelj s velikim veseljem čeka malog Frana.

Sve više žena prvi put rađa tek u tridesetim godinama.

Primalja iz KBC-s Sestre Milosrdnice, Lucija Rak, smatra da su žene često u strahu i traže da primalje budu uz njih, da trudnice drže za ruku i da nisu same.

“Govoriš im samo da slušaju glas primalje koja ih porađa, neka se fokusiraju na to i da će sve proći u najboljem redu”, rekla je Maja Sanot koja je primalja asistentica u KB-u Merkur.

Primalja iz KBC Sestre Milosrdnice i sama će uskoro postati majka.

“Uzbuđena sam, preplašena. Koliko jedva čekam, toliko me i strah”, rekla je 24-godišnja Lucija.

Liječnici ističku da je idealno vrijeme za prvu trudnoću između 21. i 26. godine života.

“Međutim, mentalno, psihološki to svakako nisu te godine. Žene su zrelije, odnosno odlučuju se na trudnoću u kasnijim godinama i to uglavnom desetljeće kasnije. U tridesetima”, rekla je Senka Sabolić Rudman, specijalistica ginekologije KBC-a Sestre Milosrdnice.

Da Europljanke sve kasnije rađaju djecu, pokazuju i podaci Eurostata.

Najmlađe prvorotkinje su u Bugarskoj. Njihova prosječna dob je 26 godina. Najkasnije se za prvu trudnoću odlučuju Španjolke i Talijanke s 31 godinom. Ta prosječna dob za Hrvatice Iznosi 29 cijelih 2 godine, a na razini cijele Europe 29 cijelih 7 godina.

Izvor: Eurostat

“Lijepo je biti majka i s 19 godina, ali ja ipak mislim da je ljepše s 29. Imaš malo više života iza sebe, prošao si i diskoteke i kinoteke”, rekla je Vesna Jakiša iz Vinkovaca.

Sandra Perković iz Nuštara koja je svoje prvo dijete rodila u 34. godini smatra da je možda trebala roditi koju godinu prije, no nikome ne bi preporučila u dvadesetima jer smatra da su roditelji tada ipak premladi.

Prema posljednjim je podacima u Europi rođeno više od 4 milijuna djece, a gotovo njih polovinu donijele su na svijet prvorotkinje, prenosi danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari