NE MOŽE LAKŠE

Europska zdravstvena iskaznica spasit će vas ako putujete! Evo kako ju možete izvaditi

Europska kartica zdravstvenog osiguranja je besplatna kartica koja osiguranim osobama HZZO-a u drugim državama članicama Europske Unije omogućava korištenje zdravstvenih usluga koje su nužne. U prijevodu, ako se za vrijeme privremenog boravka na području druge države članice EU iznenada razbolite, ozlijedite ili doživite nesreću, imate pravo koristiti zdravstvenu zaštitu koja se ne može odgoditi do vašeg povratka u Hrvatsku, a na teret sredstava HZZO-a

Zdravstvena iskaznica odnosno službeno iskaznica zdravstveno osigurane osobe isprava je koju dobivate već nekoliko dana nakon rođenja. Potvrda je da imate zdravstveno osiguranje kojim ostvarujete pravo na liječenje ili pregled kod liječnika u Hrvatskoj.

No, ako se razbolite dok ste u inozemstvu ili, primjerice, slomite nogu na odmoru, u svom novčaniku ćete poželjeti imati europsku zdravstvenu iskaznicu čiji je službeni naziv europska kartica zdravstvenog osiguranja, piše Net.hr.

Što je europska zdravstvena iskaznica?

Sve osigurane osobe Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) imaju pravo na Europsku karticu zdravstvenog osiguranja (EKZO), odnosno European Health Insurance Card (EHIC).

Besplatna je to kartica koja osiguranim osobama HZZO-a u drugim državama članicama Europske Unije omogućava korištenje zdravstvenih usluga koje su nužne. U prijevodu, ako se za vrijeme privremenog boravka na području druge države članice EU iznenada razbolite, ozlijedite ili doživite nesreću, imate pravo koristiti zdravstvenu zaštitu koja se ne može odgoditi do vašeg povratka u Hrvatsku, a na teret sredstava HZZO-a.

Kako se izdaje europska zdravstvena iskaznica i tko sve može predati zahtjev?

Sve osobe koje imaju uredno utvrđen status u obveznom zdravstvenom osiguranju HZZO-a mogu podnijeti zahtjev za europsku zdravstvenu iskaznicu. To možete učiniti putem web portala HZZO-a, sustava eGrađani ili u najbližem regionalnom uredu odnosno područnoj službi. Za dijete zahtjev podnosi roditelj na isti način. Na web portalu HZZO-a za predaju zahtjeva tražit će vas da upišete OIB ili MBO te da odaberete lokaciju za preuzimanje kartice. U sustavu eGrađana jedino ćete trebati odabrati lokaciju na kojoj ćete ju preuzeti.

Iskaznicu možete zatražiti i putem tzv. redomata, odnosno sustava za uvođenje elektroničkih redova čekanja na temelju iskaznice zdravstveno osigurane osobe u obveznom zdravstvenom osiguranju.

Redomati se nalaze u Regionalnom uredu HZZO-a u Zagrebu na adresama Klovićeva 1 i Jukićeva 12, u Regionalnom uredu HZZO-a u Splitu na adresi Obala Kneza Branimira 14, u Regionalnom uredu HZZO-a u Rijeci na adresi Slogin kula 1, te u Regionalnom uredu HZZO-a u Osijeku na adresi Kralja Zvonimira 1. Putem redomata ćete moći odmah preuzeti EKZO.

Koliko se čeka izrada i što ako hitno putujete?

Iskaznica će biti gotova u roku od 8 dana od kad ste predali zahtjev nakon čega ju možete osobno preuzeti.

Ako hitno putujete i nemate vremena čekati osam dana, javite se u regionalni ured ili podružnu službu HZZO-.a gdje će vam se izdati Certifikat koji privremeno zamjenjuje europsku zdravstvenu iskaznicu za vrijeme putovanja.

Ako izgubite status osigurane osobe HZZO-a, ne možete koristiti europsku zdravstvenu iskaznicu već ju odmah morate vratiti.

U kojim ju sve zemljama možete koristiti?

Iskaznicu možete koristiti na području Europske unije, odnosno zemalja članica, ali i tijekom privremenog boravka na Islandu, u Lihtenštajnu, Norveškoj i Švicarskoj.

Koliko vrijedi i što sve pokriva?

Vrijedi u pravilu tri godine i pokriva troškove neodgodive zdravstvene zaštite za koju liječnik zdravstvene ustanove kojoj se u inozemstvu javite kaže da se ne može odgoditi do vašeg planiranog povratka u Hrvatsku.

Tu se ubraja i zdravstvena zaštita u vezi s kroničnim ili postojećim bolestima ako cilj vašeg putovanja nije liječenje (na primjer, kontrola visokog tlaka) te zdravstvena zaštita u vezi s trudnoćom i rođenjem djeteta, ako cilj privremenog boravka u inozemstvu nije porod.

Među neodgodive zdravstvene usluge ubrajaju se i dijaliza, terapija kisikom, tretmani za astmu, no radi korištenja tih usluga prethodno se morate dogovoriti sa zdravstvenom ustanovom države u koju namjeravate otputovati.

Važno je naglasiti da europska zdravstvena iskaznica nije alternativa putnom osiguranju te ne pokriva troškove privatne zdravstvene zaštite ili troškove poput spašavanja pacijenta prilikom nezgode na skijalištu, zračni prijevoz natrag u domovinu ili ukradeno ili izgubljeno vlasništvo. Stoga se preporučuje da uz europsku zdravstvenu iskaznicu imate i odgovarajuće putno osiguranje.

Produljenje iskaznice

Iskaznica vrijedi do datuma koji je naveden na njoj, što je u pravila razdoblje od tri godine. Produljenje, odnosno izdavanje nove iskaznice možete tražiti u roku 30 kalendarskih dana prije isteka važeće.

Jesu li sve usluge besplatne s njom?

Europska zdravstvena iskaznica koristi se izravno kod ugovornih pružatelja zdravstvenih usluga pod istim uvjetima i po istoj cijeni kao da ste osigurani u državi boravka. To znači da ćete možda morati osobno snositi iznos sudjelovanja u troškovima zdravstvene zaštite (participacija), ako se sudjelovanje naplaćuje u državi boravka za zdravstvene usluge koje su vam pružene.

Ako ste platili zdravstvenu uslugu bez obzira na to što ste imali europsku zdravstvenu iskaznicu, imate pravo na naknadu troškova ako se radilo o zdravstvenim uslugama neodgodive naravi koju vam je pružio ugovorni pružatelj zdravstvene usluge. Za naknadu troškova trebate podnijeti zahtjev HZZO-u kada se vratite u Hrvatsku, piše Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari