Evo godišnjeg izvješća o korupciji u svijetu: Pogodite na kojem je mjestu Hrvatska!

Rezultat 100 znači da država je u potpunosti bez korupcije, dok 0 označava da je zemlja u najvećoj mogućoj mjeri korumpirana

Svjetski gospodarski forum (WEF) objavio je rezultate godišnjeg indeksa korupcije kao dio svog ovogodišnjeg Izvješća o konkurentnosti u svijetu. Koristeći metodologiju povezanu s godišnjim indeksom percepcije korupcije Transparency Internationala, rangirao je 140 zemalja po razini korupcije unutar njihovih društava, javlja Business Insider.

Rezultat 100 znači da država je u potpunosti bez korupcije, dok 0 označava da je zemlja u najvećoj mogućoj mjeri korumpirana. Najkorumpiranije zemlje na ovom popisu imaju indeks korupcije manji od 30, a najkorumpiranija zemlja svijeta 16.

Hrvatska se na ovoj ljestvici nalazi na 50. mjestu. Najkorumpiranije države smještene su u Africi, Središnjoj Americi te na Bliskom istoku, u društvima sa slabim pravosudnim i upravljačkim sustavom te raširenim siromaštvom. Primjerice, Jemen, koji se nalazi usred brutalnog građanskog rata, je najkorumpiranija nacija u Izvješću o konkurentnosti u svijetu. Ipak, nekolicina od 20 najvećih ekonomija svijeta također je dospijelo na popis najkorumpiranijih zemalja svijeta.

Nakon Jemena, najkorumpiranije zemlje svijeta su Venezuela, Angola i Čad, s indeksima korupcije 18, 19 i 20. Peto mjesto dijele Tadžikistan, Kambodža te Demokratska Republika Kongo s 21, a u stopu ih prate Zimbabve, Burundi i Haiti s 22.

Jedanaesto mjesto dijele Mozambik i Kamerun s indeksom korupcije 25, a u stopu ih slijede Nikaragva i Uganda s 26. Sedamnaesto mjesto dijele Nigerija i Gvineja s indeksom korupcije 27, a u stopu ih prate Kenija, Libanon, Mauritanija, Bangladeš i Gvatemala s 28.

Na 22. mjestu zajedno su se našle Honduras, Dominikanska Republika, Kirgistan, Laos, Meksiko, Paragvaj i Rusija s indeksom korupcije 29, a u stopu ih prate Gambija, Ukrajina i Iran s 30, piše Business Insider.
Vijesti.hr
Foto: PIXSELL

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari