EUROZONA

Evo kolika bi bila minimalna studentska satnica da se od sutra uvodi euro

Foto: Pixsell

Hrvatska je službeno primljena u eurozonu te je tako donesena odluka o stopu konverzije kune u euro. Hrvati će tako od 1. siječnja sljedeće godine, za 7.53450 kuna dobiti točno jedan euro. No, kolika bi iznosila minimalna studentska satnica da se, primjerice, od sutra uvodi euro? Portal Srednja.hr donosi izračun.

Hrvatska je službeno primljena u eurozonu te je tako među ostalom donesena i odluka o stopi konverzije kune u euro koja će se primjenjivati od 1. siječnja 2023., po središnjem paritetu 1 euro = 7,53450 kuna.

Minimalna studentska satnica, podsjetimo, od siječnja 2022. godine iznosi 29,30 kuna. Dakle, da se hipotetski od sutra uvodi euro, studenti koji rade na minimalcu dobili bi od svojih poslodavaca oko 3,89 eura po satu.

VIDEO DANA:

No, budući da se prema Zakonu o obavljanju studentskih poslova minimalna satnica izračunava tako da se iznos minimalne bruto plaće u Hrvatskoj podijeli sa 160, moguće je da će sljedeće godine, od 1. siječnja kada euro postaje službena valuta, opet doći do porasta studentskog minimalca, piše Studentski.hr.

To će se dogoditi ako Vlada poveća minimalnu plaću na razini Hrvatske, što se događalo svake godine od 2018. otkada je na snazi Zakon o obavljanju studentskih poslova.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari