HRVATIMA JE PROSJEK SAN

Evo koliko će vam iznositi plaća u eurima. Graf otkriva poražavajuću istinu: Svi živi zarađuju više od nas!

Foto: Hrvoje Skočić/ Riportal

Izvukli smo prosječne plaće naših susjeda, ali i najbogatijih zemalja u Europskoj uniji

Hrvatska bi s početkom 2023. trebala biti članica eurozone. Drugim riječima, kuna bi trebala otići u povijest, a zamijenit će je euro, piše Net.hr.

Tako će sve transakcije, cijene, ali i plaće biti iskazane u novoj valuti. Kažemo trebala, jer datum 1. siječnja 2023. još nije siguran kada je u pitanju uvođenje eura jer se čeka da Vijeće EU-a donese odluku o usvajanju eura i uredbu kojom će biti utvrđen fiksni tečaj konverzije, a to bi trebalo biti negdje u lipnju.

Hrvatska je vlada pripremila Zakon o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj koji se sada nalazi pred zastupnicima Hrvatskog sabora koji ga trebaju izglasati. Ono što građane najviše zanima jest članak zakona koji predviđa da će se bez ikakvog troška mijenjati kune za eure po fiksnom tečaju 7,53.

Tako da već sada možete izračunati kolika će vaša plaća biti u eurima tako što jednostavno podijelite plaću u kunama s 7,53. Što je s decimalama? Zakon predviđa da se iznosi zaokružuju na dvije decimale, na najbliži cent, idućim pravilom zaokruživanja: ako je treća decimala manja od pet, druga decimala ostaje nepromijenjena, te ako je treća decimala jednaka ili veća od pet, druga decimala povećava se za jedan.

Plaće u kunama i eurima 

Prva plaća koja će biti i isplaćena u eurima je plaća za prosinac 2022. koja bi trebala “sjesti” na račun u siječnju 2023., a prije toga ćemo gledati plaće i u kunama i u eurima. “Obveza dvojnog iskazivanja će se uz to odnositi i na poslodavce koji će morati dvojno iskazati ukupan iznos isplaćen radniku na račun i to za plaću i za druge isplate temeljem radnog odnosa”, stoji u zakonu.

Drugim riječima, od kolovoza bismo na računima trebali gledati iznos plaće u kunama i eurima. Vlada predlaže da se u tom periodu radnicima na isplatnim listama prikaže i fiksni tečaj konverzije, te im se objasni kako se dolazi do iznosa u eurima, a sukladno pravilima o preračunavanju i zaokruživanju.

Dvojno prikazivanje plaća svakako će dobro doći da se barem psihički pripremimo na ono što nas čeka, a to su manje cifre na našim računima. Gledajući prosječnu plaću u Hrvatskoj, većina će građana u budućnosti gledati troznamenkaste iznose na računu. Naime, prosječna plaća u Hrvatskoj za veljaču 2022., prema podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS), iznosila je 7452 kuna, ili preračunato prema fiksnom tečaju 989,64 eura.

No neugodna stvarnost je još i gora jer većina ljudi zarađuje manje od prosječne plaće jer u nju ulaze i sve plaće ministara, menadžera i direktora državnih tvrtki koje su nekoliko puta veće od prosjeka. Stoga je najreprezentativniji izračun medijalne plaće, odnosno središnja plaća gdje 50 posto zaposlenih zarađuje manje od tog iznosa, a ostalih pedeset posto više. Medijalna neto plaća za veljaču 2022. iznosila je 6151 kunu, ili 815,87 eura, što znači da je polovica zaposlenih imala manju, a polovica veću plaću od tog iznosa.

Najviša prosječna mjesečna plaća isplaćena je u djelatnosti proizvodnje osnovnih farmaceutskih proizvoda i farmaceutskih pripravaka, u iznosu od 16.787 kuna, odnosno 2229,35 eura, a najniža je isplaćena u zaštitnim i istražnim djelatnostima, 4758 kuna, ili tek 631,87 eura.

Zašto Hrvati vole Irsku?

No gdje nas to stavlja naspram ostalih članica Europske unije? Pogodili ste, pri dnu. Krenimo prvo od naših susjeda. Prosječna plaća u Sloveniji u siječnju 2022., prema podacima Statističkog ureda Republike Slovenije, iznosila je 1240 eura, što je za respektabilnih 250 eura više. I Mađari uživaju u većem prosjeku koji je u veljači 2022. iznosio 1010 eura, odnosno 20 eura više. Ako krenemo još sjevernije postat ćemo još tužniji jer nama bliski Austrijanci u prosjeku zarađuju više nego duplo od nas. Prema podacima portala Jobted.at prosječna plaća u toj zemlji 2022. iznosi 2104 eura, što je 113 posto više od hrvatskog prosjeka.

Hrvatima obećana zemlja, Njemačka, je prošle godine nudila prosječnu plaću od 2970 eura, govore podaci Saveznog ureda za statistiku (DESTATIS). Daleko nisu ni Francuzi, kojima je prosjek 2021. bio 2791 euro. Hrvati vole i Irsku, a razlog bi mogao biti prosjek plaće od 2853 eura, koliko iznosi ove godine prema podacima portala Jobted.ie. Daleko nije ni Švedska, gdje je u svinju 2021. prosječna plaća iznosila 2769 eura.

Ako pak želite biti u samom vrhu EU-a, onda biste postao trebali potražiti u Luksemburgu. U toj je maloj državi je prema podacima OECD-a iz 2021. prosječna plaća ove godine iznosila 3699 eura, što je najviše u Uniji. No, spustimo se malo na zemlju i pogledajmo koliki je prosjek u Češkoj koja nam je nekoć gledala u leđa, a danas bismo voljeli biti na njihovu mjestu. Zašto? Dovoljan razlog je 1245 eura koliko su u prosjeku zarađivali 2021.

Daleko od prosjeka EU-a

Ipak, nije sve tako crno jer nismo na samom dnu Unije. Iza nas su Poljaci koji zarađuju tek šest eura mjesečno manje, ali i Slovaci kojima je prosjek u 2021. bio 919 eura. Na samom dnu su Rumunji i Bugari. U Rumunjskoj je prošle godine prosječna plaća bila 788 eura, a u Bugarskoj tek 665 eura.

Kako bilo, očigledno je da smo puno bliži dnu nego vrhu, no zanimljivo je vidjeti gdje stojimo kada je u pitanju ukupan prosjek Europske unije. Grubom matematikom može se izračunati kako je prosjek plaća cijele Unije 1783 eura, što je za nekih 80 posto više nego u Hrvatskoj. Točnije, treba nam još 794 eura mjesečno da bismo došli do europskog prosjeka.

*Prosječne plaće izvukli iz najrelevantnijih službenih izvora pojedinih zemalja, ali kako za sve zemlje nisu dostupni posljednji podaci, pa su moguća manja odstupanja, piše Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari