PRATE I UKLANJAJU SADRŽAJ

Facebook zabranio pristup talibanima na svim njegovim platformama; Sada koriste Twitter i WhatsApp

Foto: Twitter

Tvrtka kaže kako je organizirala tim afganistanskih stručnjaka posvećen za praćenje i uklanjanje sadržaja povezanih s grupacijom

Facebook kaže da je zabranio sav sadržaj koji podržava talibanski pokret sa svojih platforma jer smatraju da je grupa zapravo teroristička organizacija, prenose Vijesti.hr.

Poručili su kako su organizirali tim afganistanskih stručnjaka posvećen za praćenje i uklanjanje sadržaja povezanih s grupacijom.

Talibani su koristili društvene mreže za širenje svojih poruka

Njihovo brzo zauzimanje Afganistana postavlja nove izazove tehnološkim tvrtkama o tome kako se nositi sa sadržajem vezanim za tu grupu.

“Talibani su sankcionirani kao teroristička organizacija prema američkom zakonu i zabranjene su im naše usluge prema pravilima o opasnim organizacijama. To znači da uklanjamo račune koje vode ili u ime talibana i zabranjujemo pohvale i podršku”, rekao je glasnogovornik Facebooka za BBC.

“Imamo i posvećen tim afganistanskih stručnjaka, koji su izvorni govornici i koji poznaju lokalni kontekst, pomažu nam da identificiramo talibanske sadržaje i upozoravaju nas na nove probleme koji se pojavljuju na platformi”, dodali su.

Facebook je naglasio da se ovakva politika primjenjuje na sve njihove platforme, uključujući vodeće društvene mereže, Instagram i WhatsApp.

Međutim, i dalje postoje izvještaji da talibani koriste WhatsApp za komunikaciju. Facebook je za BBC rekao da će poduzeti mjere ako pronađe račune u aplikaciji koji su povezani s grupom.

Suparničke platforme također su na udaru kritika o tome kako postupaju sa sadržajem vezanim za talibane.Glasnogovornici grupe koristili su Twitter za obaviještavanje svojih stotina tisuća pratitelja, dok je grupa preuzela kontrolu nad Afganistanom.

U odgovoru na pitanja BBC -a o korištenju Twittera od strane talibana, glasnogovornik tvrtke istaknuo je politiku protiv nasilnih organizacija i govora mržnje. Prema njihovim pravilima, Twitter ne dopušta grupe koje promiču terorizam ili nasilje nad civilima.

Glasnogovornik YouTube-a nije odmah odgovorio na pitanja BBC -a o njihovoj politici prema sadržajim koji objavljuju taliban.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari