FANTASTIČAN USPJEH: Riječaninu Luki Banoviću brončana medalja na olimpijadi znanja u Pekingu!

Brončani iz Pekinga (Luka Banović krajnje desno) Foto: HGD

Medalje se nisu skupljale samo u Riju – hrvatski učenici briljirali su na olimpijadi znanja u Pekingu

Na 13. Međunarodnoj geografskoj olimpijadi održanoj od 16. do 22. kolovoza u Pekingu, hrvatski su učenici osvojili brončane medalje, priopćilo je u četvrtak Hrvatsko geografsko društvo.

Hrvatsku su na ovogodišnjoj olimpijadi predstavljali Luka Banović iz Gimnazije Andrije Mohorovičića u Rijeci, Petar Suman iz Gimnazije Lucijana Vranjanina u Zagrebu, Juraj Vladika iz V. gimnazije u Zagrebu i David Zima iz Isusovačke klasične gimnazija s pravom javnosti u Osijeku.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Luka Banović

Učenici su selektirani na temelju višegodišnjih sudjelovanja i ostvarenih rezultata na državnim natjecanjima iz geografije, koja se provode od 1994. godine.

Učenike su na olimpijadu vodili doc. dr. sc. Dubravka Spevec, članica Upravnog odbora Hrvatskog geografskog društva te dr. sc. Marin Cvitanović, tajnik Hrvatskog geografskog društva.

Na olimpijadi su sudjelovali učenici iz 45 reprezentacija sa svih kontinenata.

Hrvatski su učenici osvojili medalje na svih šest Međunarodnih geografskih olimpijada na kojima su sudjelovali od 2010. godine. Ukupno su osvojili 19 medalja, od toga 6 zlatnih, 5 srebrnih i 8 brončanih medalja.

Natjecateljski dio podijeljen je bio u tri dijela: pismeni, multimedijalni i terenski ispit. Pismeni ispit i terenski ispit donose svaki po 40 posto, a multimedijalni ispit 20 posto ukupnih bodova.

Terenski ispit sastojao se od više segmenata, a trajao je dva dana. Učenici su prezentirali svoje kartografske vještine (izrada, analiza i čitanje sadržaja karte), sposobnost problemskog razmišljanja i rješavanja prostornih problema te grafičke vještine (izrada dijagrama, profila, skica i tablica).

Multimedijalni ispit sastojao se od niza zadataka koje su učenici rješavali na računalu uz pomoć fotografija, tematskih karata, satelitskih snimaka, dijagrama i slično. Natjecanje je trajalo četiri dana. Svaki dio natjecanja učenici odrađuju samostalno, a rezultati se iskazuju za svakog učenika pojedinačno, ali i timski.

Učenike je pripremao tim stručnjaka sa Geografskog odsjeka PMF-a Sveučilišta u Zagrebu koji su i članovi Upravnog odbora Hrvatskog geografskog društva: doc. dr. sc. Mladen Maradin, dr. sc. Ivan Šulc, dr. sc. Ivan Čanjevac i doc. dr. sc. Ružica Vuk. Tim su vodili doc. dr. sc. Dubravka Spevec i dr. sc. Marin Cvitanović.

Učenici su pokazali znanje, požrtvovnost, marljivost, disciplinu, vedar duh i prijateljstvo u odnosima s mladima iz čitavog svijeta i vraćaju se u Hrvatsku 28. kolovoza 2016., navodi se u priopćenju.

Mladi geografi među najboljima u svijetu, a u Hrvatskoj ne mogu dobiti posao?

Iz priopćenja Hrvatskog geografskog društva ističemo i sljedeći opis situacije u njihovoj struci:

„U svijetu znanje koje geografi posjeduju najviše primjene pronalazi u prostornom planiranju, pa tako u Hrvatskoj na Geografskom odsjeku PMF-a u Zagrebu postoji i čitav smjer posvećen prostornom planiranju i regionalnom razvoju. Međutim, već nakon stjecanja diplome naši geografi susreću se sa situacijom da zahvaljujući zakonskim ili administrativnim preprekama najčešće ne mogu konkurirati niti za radna mjesta u Ministarstvima prostornog planiranja ili regionalnog razvoja. A u kakvom je stanju prostorno planiranje u Hrvatskoj i koliko struka tu ima mogućnosti sudjelovanja vidi se jednostavnim pogledom kroz prozor u našim nabujalim gradovima od betona i netaknutoj obali poput Makarske ili predgr(a)đa Splita.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari