''OZBILJAN ZLOČIN''

Farmaceut namjerno uništio stotine doza cjepiva protiv korone; Završio u zatvoru

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Federalni sudac osudio je jučer na tri godine zatvora farmaceuta iz Wisconsina, koji je uništio 500 doza COVID-19 cjepiva “tijekom nacionalne izvanredne zdravstvene situacije”, javlja NBC.

Još u siječnju Steven Brandenburg pristao je izjasniti se krivim po dvije točke za pokušaj neovlaštenog mijenjanja potrošačkih proizvoda s bezobzirnim nemarom. Nakon 36 odsluženih mjeseci čeka ga još 36 mjeseci nadgledanog otpusta i kazna od 83 tisuće dolara odštete za uništena cjepiva.

“Namjerni pokušaj kvarenja doza cjepiva tijekom nacionalne izvanredne situacije u javnom zdravstvu ozbiljan je zločin. Ministarstvo pravosuđa nastavit će raditi sa svojim partnerima za provođenje zakona kako bi zaštitili cjepivo koje spašava živote“ – rekao je u izjavi za javnost v.d. pomoćnika državnog odvjetnika Brian Boynton.

Brandenburg je otpušten iz Medicinskog centra Aurora u Graftonu, Wisconsin u prosincu, nakon što je bolnica objavila da je priznao da je “namjerno uklonio cjepivo iz hladnjaka”. U dvije noćne smjene zaredom, izvadio je Moderna cjepivo i poslije ga vratio znajući da bi moglo postati neupotrebljivo jer ga je potrebno držati na određenim niskim temperaturama kako bi imalo efekta. Nakon toga, 57 osoba dobilo je to potencijalno „pokvareno“ cjepivo.

Brandenburg se kasnije pokajao i ispričao za svoj potez, iako nije objašnjeno zašto je to učinio, iz obijesti ili zbog „antivakserskog“ uvjerenja. Sudac je djelomično povjerovao u iskrenost njegovog kajanja, pa ga nije osudio na težu kaznu. Naime, maksimalna kazna za ovakve slučajeve 10 godina zatvora.

“Mislim da su vaše izjave bile iskrene. Želim vam sreću u odsluženju te kazne i da nakon nje krenete dalje sa svojim životom“ – zaključio je okružni sudac Brett Ludwig. To „dalje sa životom“ očito više neće uključivati bavljenje farmacijom s obzirom da je Brandenburgu država Wisconsin ranije ove godine ukinula licencu, prenosi Novi list.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari