NOVE IZMJENE ZAKONA

Video | Femicid postaje kazneno djelo! Mirjani bivši suprug uništava život: ‘Gušio me je, da nisam napravila ovo, on bi me ubio!’

Screenshot RTL

Manje ubojstava žena – upravo bi to mogao biti rezultat novih izmjena zakona. Femicid postaje kazneno djelo, nasilnik koji prekrši mjere opreza ide u istražni zatvor. I to je samo dio najvažnijih odluka Vlade za žrtve nasilja do sada

“Gušio me do te mjere da sam ja njemu zadnjim udahom 2 prsta gurnula u oči. Da nisam to napravila on bi mene ubio”, kaže Mirjana Vidović, žrtva obiteljskog nasilnika, za RTL Danas.hr.

On 140 kila, ona 70

On manipulira i kontrolira, a ona paralizirana od straha. 16 godina već bivši suprug uništava joj život.

“Ti si glupa, tvoja djeca i ti ste niškoristi”, kaže.

Slomio joj je nos, završila je na psihijatriji i na kraju u sigurnoj kući. Prvi joj je zahtjev za zabranom prilaska sud odbio, a na prevaru joj je štetnim ugovorom uzeo obiteljsku kuću.

“Tu nasilnik dobije krila, dobro odbili su je, sad ja mogu nastaviti kako ja želim”, govori nam.

“Bivši suprug je počeo piti. To je iz kratkog opijanja prešlo u alkoholizam. On nije htio brinuti za dijete, ali mu je netko savjetovao ako se uspije riješi djeteta da završi u domu da neće plaćati alimentaciju. Napao je i mene i dijete zajedno, ali nije osuđen za to, osuđen je samo za vrijeđanje”, poručuje anonimna žrtva.

Platio par tisuća kuna zbog prekršaja

Ono što povezuje ove dvije žene je to što je njihov nasilnik na ulici, slobodan, platio je par tisuća kuna zbog prekršaja.

“Tražila sam zabranu prilaska i odbijena je jer nije me nikad prebio do krvi, nije da me pregazio autom ili nešto pa nemam osnovu”, govori.

Apsolutno sve ovisi o centru, policiji i sucima koji u oba ova slučaja nisu bili na njihovoj strani, ali novim izmjenama zakona sve žrtve trebale bi biti puno zaštićenije.

Žrtvu će morati obavijestiti kada nasilnik izlazi iz zatvora, pedofilima neće zločin u zastaru i najvažnije – Hrvatska uvodi kaznu za femicid!

“Propisuje se kao kvalificirani oblik teškog ubojstva, a kazna je minimalno 10 godina do dugotrajnog zatvora od 40 godina”, kaže Ivan Malenica, ministar pravosuđa i uprave.

Zabrana prilaza izricat će se na minimalno 50 metara

A tko je u prekršaju – policija ga ima pravo odvesti u istražni zatvor.

“U dosadašnjoj sudskoj praksi smo imali situacije s 2, 4 metra tako da apsolutno pozdravljamo”, poručuje Una Zečević Šeparović, odvjetnica i članica inicijative Spasi me.

Spolno uznemiravanje konačno postaje kazneno djelo a za silovanje raste maksimalna kazna.

Vikali su, prosvjedovali, bunili se, tražili sastanke, radne skupine, dvije je godine posla iza nevladinih organizacija. Doduše, ovo je i dokaz da Istanbulska konvencija kod nas nije ostala tek na političkom raskolu.

“I nama su govorili meni se čini 2017. da ćemo dovesti ratifikacijom ove konvencije zombije po cesti u Zagrebu ali meni se čini da sam bio u pravu”, kaže Andrej Plenković, predsjednik Vlade.

Ima još puno mjesta za promjene, treba ujednačiti sudske prakse, nadzirati centre.

“Pa nam se događalo kroz tu analizu da nam se alkoholizam i alkoholiziranost uzimala kao olakotna okolnost”, kaže Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.

Samo je u ovoj godini već prijavljeno 253 slučajeva teškog obiteljskog nasilja.

Svi koji u ovom trenutku žive u nasilnoj vezi ili obitelji dobit će barem zakon da im drži leđa. A dalje naravno, slijedi borba, donosi RTL Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari