'HRVATSKA NIJE U PROBLEMU'

Financijski analitičar: ‘Važno je ne poticati na pojačanu kupnju, tako se izaziva umjetna nestašica i cijena ide gore’

Foto: RTL

Ne smatram da je Hrvatska u nekom problemu, da će nastati ogromna nestašica hrane, u tom smislu možemo biti sigurni. Drugo je pitanje energetske neovisnosti, koja je bitna i to je strateška stvar, rekao je Serdarušić

Financijski analitičar Hrvoje Serdarušić komentirao je za N1 mogućnost nestašice određenih namirnica. Kazao je da kad nema psihološkog efekta, ljudi nemaju ni potrebu za pojačanom kupnjom.

“U tom smislu je važno da se ne potiče javno takvo ponašanje i onda se izazivaju umjetne nestašice i cijena ide gore. Ovo je u Hrvatskoj troškovna inflacija, znači utjecaj porasta cijena energenata, koja raste otprije dvije godine kako je cijena nafte bila i negativna. Ja očekujem smirivanje cijene, sad su se tržišta vratila, apsorbirala su šok koji je nastao početkom rata u Ukrajini i izolacijom iz međunarodnog i globalnog financijskog sustava Rusije. Tržišta su se vratila na razine prije rata”, rekao je Serdarušić.

‘Problem inflacije postoji globalno, ali države različito na nju reagiraju’

Ističe da problem inflacije postoji globalno, ali da vlasti različitih država različito na nju reagiraju. “Vlasti u SAD-u puno bolje reagiraju, puno prije su priznali problem, nego što je to slučaj s Europskom središnjom bankom, koja je čak i negirala problem, gdje su njeni čelnici rekli da su si duboko pogledali u dušu i rekli da nema inflacije, a to je smiješno”, rekao je Serdarušić.

‘Kriza je uvijek nekakva prilika’

Ipak, kriza može biti i dobar okidač, ističe.

“Uvijek je kriza nekakva prilika. Protiv ovakve vrste inflacije postoji set mjera iz ekonomske teorije, jedna od njih je i suzbijanje antimonopolskog ponašanja, jer kad netko ima monopol nastojat će kontrolirati. Tu je važna uloga države. Hrvatska dugo godina nije sanirala javni dug. To je ogroman problem, zato što ne provodimo nužne reforme, o kojima svi govore, a nitko nema političku hrabrost da ih doista i provede, ali taj je trošak nužan. Kažu da nije moguć, ali vjerojatno ne žele platiti cijenu nepopularnosti koja bi nastala tada”, rekao je Serdarušić, dodavši da treba smanjivati porezna opterećenja.

‘Ne smatram da je Hrvatska u nekom problemu’

“Ne smatram da je Hrvatska u nekom problemu, da će nastati ogromna nestašica hrane, u tom smislu možemo biti sigurni. Drugo je pitanje energetske neovisnosti, koja je bitna i to je strateška stvar”, rekao je Serdarušić, prenosi Net.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views