Dunja Mazzocco Drvar: ‘Umalo uragan u jadranskom zaleđu!’

Srednja brzina vjetra noćas je na spomenutom području dosegnula 32 m/s, odnosno 115 km/h

U drugom dijelu noći bura je pod južnim Velebitom udarala, prema službenim mjerenjima Državnog Hidrometeorološkog Zavoda, preko 160 kilometara na sat. Takvi udari bure svakako su razorni, vidi se po slikama i snimkama koje pristižu iz primorja.

Dobro raspoloženi stanovnici Splita, a znamo da su za vladavine bure Dalmatinci u pravilu dobro raspoloženi, dojavili su jutros da im se od bure njišu kuglice na boru. Iza zatvorenih prozora, jasno. No, nije to sve.

U ovoj situaciji zanimljiviji su podaci o srednjoj brzini vjetra koja je noćas na spomenutom području dosegnula 32 m/s, odnosno 115 km/h. To je zaista iznimno rijetko. Bura je po svojoj naravi mahovit vjetar i opasna je upravo po udarima koji su u pravilu dva do dva i pol puta jači od konstantne brzine vjetra. Međutim, kad vjetar konstantno ima orkansku snagu, on razara.

Za ilustraciju, to je samo za nijansu, za pišljivi metar po sekundi ili malo manje od 4 kilometra na sat, slabije od prve kategorije Saffir-Simpsonove uraganske skale. Malo je, dakle, nedostajalo, da imamo uragan u zadarskom zaleđu.
Dunja Mazzocco Drvar

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views