ODRŽANA PROMOCIJA KNJIGE

Galerija | Na Venecijanskom bijenalu predstavljena knjiga “Fiume fantastika”

Promocija knjige “Fiume fantastika” održala se 28. kolovoza 2021. u zgradi Palazzo Michiel u Veneciji, u organizaciji Hrvatskog paviljona u partnerstvu s Caparol Hrvatska. Promociju prati i niz javnih vodstava izložbenim paviljonom “Togetherness / Togetherless”.

Knjiga ‘Fiume Fantastika’ nastala je kao rezultat istraživanja fenomena grada Rijeke koje je proveo DeltaLab – Centar za urbanu tranziciju, arhitekturu i urbanizam pri Sveučilištu u Rijeci u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, piše Moja Rijeka.

O knjizi su govorili urednici Idis Turato, kustos hrvatskog paviljona i profesor na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, Vedran Mimica, profesor na IIT College of Architecture Chicago, te Maroje Mrduljaš, autor tekstova i predavač na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu.

U programu su sudjelovali ravnatelj Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture i medija Davor Trupković, zamjenica gradonačelnika grada Rijeke Sandra Krpan, rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić – Samaržija, te voditeljica DeltaLaba i članica autorskog tima hrvatskog paviljona Morana Matković.

“Izložba ‘Fiume Fantastika’, kao i ova publikacija, bila je dio projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture. Naš je grad nosio ovu titulu u jednoj od najzahtjevnijih godina za sve nas. Unatoč ekstremnim okolnostima, projekt je bio uspješan. Donio je značajne promjene i imao mnoge pozitivne rezultate koji su pridonijeli razvoju grada. Također je pozitivno utjecao na percepciju Rijeke i okolice, ne samo u Hrvatskoj već i cijeloj Europi. Jedan od ovih pozitivnih rezultata je i veliki uspjeh izložbe „Fiume Fantastika; Fenomeni grada“ koja je kroz deset paviljona objašnjavala burnu povijest modernog urbanog razvoja Rijeke u razdoblju od gotovo dva stoljeća.  Građani Rijeke, okolice i inozemstva okupljali su se oko ovih paviljona, stvarali veze te razmjenjivali znanja i iskustva. Izložba je postala novo, popularno urbano središte stvarajući time jedanaesti paviljon – ljude. Taj rezultat, jedanaesti paviljon, predstavlja Rijeku. Grad raznolikih ljudi okupljenih na jednom mjestu”, rekla je tom prigodom zamjenica gradonačelnika Rijeke Sandra Krpan, dodajući da je definitivan dokaz kvalitete izložbe “Fiume Fantastika”, kao i popratne publikacije, činjenica se što je na velikom bijenalu u Veneciji postavljen i hrvatski paviljon.

“Projekt EPK potiče nas da nastavimo s misijom izgradnje modernog, urbanog grada kulture. Na tom nasljeđu Grad Rijeka planira graditi strateški razvojni smjer koji će pomoći stvaranju novih programa i prostora te razvijanju suvremenih načina obrazovanja i podizanja svijesti”, poručila je Krpan.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Views Views