ZASTRAŠUJUĆE PROJEKCIJE

Objavljene animacije hrvatskih gradova: Ovako će izgledati ako drastično poraste razina mora!

Climate Central je objavio fotografije nekih popularnih gradova u svijetu, odnosno kako bi mogli izgledati 2050. godine ako ništa ne učinimo po pitanju globalnog zagrijavanja

Znanstvenici Climate Centrala tvrde da bi do 2050. godine globalna temperatura zraka mogla biti tri stupnja viša, a mnogi gradovi u blizini obala bit će izgubljeni pod morem. Ako ništa ne učinimo, za samo 30 godina imat ćemo poražavajuće rezultate, prenosi Morski.hr.

U međuvremenu su proširili popis gradova i dodali i tri hrvatska, koja bi, prema istim predviđanjima, mogla imati velikih problema ako se razina mora krene rapidno povećavati.

U pitanju su Zadar, Pula i Split.

Možete “povući” klikom po fotografiji lijevo-desno i vidjeti sadašnjost i budućnost Pule

Podsjetimo, klimatski znanstvenici izvijestili su u kolovozu da je svijet već oko 1,2 stupnja Celzijusa topliji od predindustrijskog doba. Temperature bi trebale ostati ispod povećanja od 1,5 stupnjeva, jer kako kažu, to je i kritični prag da bi se izbjegli najteži utjecaji klimatske krize.

No čak i u najoptimističnijem scenariju, gdje globalne emisije stakleničkih plinova danas počinju opadati i do 2050. godine smanjene su na nulu, globalna temperatura će i dalje doseći prag od 1,5 stupnjeva prije nego bi krenula padati.

Možete “povući” klikom po fotografiji lijevo-desno i vidjeti sadašnjost i budućnost Zadra

U manje optimističnim scenarijima, gdje se emisije nastavljaju penjati nakon 2050. godine, planet bi mogao doseći povećanje od 3 stupnja već u 2060-im ili 2070-im godinama, a oceani će nastaviti rasti desetljećima nakon toga, prije nego što dosegnu svoje vrhunce.

Tijekom prva dva tjedna u studenom, svjetski čelnici okupit će se na razgovorima o globalnoj klimi uz posredovanje UN-a, u Glasgowu u Škotskoj. Razgovarat će o daljnjem ograničavanju emisija stakleničkih plinova, kao i o iznosu financiranja koje će se razvijene zemlje obvezati da će pomoći siromašnijima da se odmaknu od fosilnih goriva i prilagode utjecajima klimatske krize.

Možete “povući” klikom po fotografiji lijevo-desno i vidjeti sadašnjost i budućnost Splita

Osim ako se ne poduzmu hrabre i brze mjere, ekstremni vremenski događaji i porast razine mora potaknut klimatskim promjenama sve više će ispunjavati budućnost Zemlje. Znanstvenici kažu da planetu ponestaje vremena kako bi se izbjegli ovi najgori mogući scenariji, piše Morski.hr.

London

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari