FOTO: OD SPLITA DO LASTOVA ZA 22 MINUTE! Letovi hidroavionom sve popularniji, uskoro i iz Rijeke?

Nakon prvog leta iz splitske gradske luke prema udaljenom otoku Lastovu hidroavionom kompanije European Coastal Airlines (ECA), putnici su naprosto oduševljeni!

hidro2

 

„Veeeeliki užitak, avion djeluje jako robusno, posada cool, let do Hvara svega desetak minuta, uz luksuz preleta preko otoka na maloj visini, i to prilično jeftino. Fotke s mobilnog to ne mogu dočarati…“, piše jedan oduševljeni putnik na svojoj facebook stranici nakon što je svoje putovanje do jadranskog otoka-bisera skratio za puno sati koje bi inače proveo u gužvi na trajektnim pristaništima i u vožnji samim trajektom.

hidro7

Letovi hidroavionima koji su sve prisutniji i popularniji širom jadranske obale zahvaljujući njemačkoj kompaniji European Coastal Airlines (ECA) postali su dobrodošla alternativa dosadašnjim uvriježenim načinima (turističkog) transporta do jadranskih turističkih odredišta, i u biti ne ugrožavaju nikoga – pomorski prijevoz ima svoje čari koje ništa ne može zamijeniti, no svakako je dobro da se u Hrvatskoj ravnomjerno razvijaju mnogi oblici prijevoza i turističkih usluga, što neki nisu odmah shvatili, žalio se svojedobno na „podmetanje administrativnih klipova“ direktor kompanije ECA Klaus Dieter Martin.

hidro6

No prednosti razvoja hidroavionskog prometa ipak su razbile mnoge barijere, putnici su sve zainteresiraniji za ovu vrstu prijevoza do svojih odredišta, pa je tako jučer zabilježen i prvi let hidroavionom od Splita do Lastova, s polaskom iz splitske gradske luke – točnije, prvi nakon 1936. godine!

Iz Splita do Lastova na ovaj se način dolazi za samo 20-tak minuta prekrasnog panoramskog leta, uz cijenu karte u jednom smjeru od 499 kuna (za povratnu treba izdvojiti 899 kuna). Atraktivnu liniju ECA će do kraja turističke sezone promovirati kroz popularnije cijene karata.

hidro1

Inače, uspostavom terminala u splitskoj gradskoj luci kompanija European Coastal Airlines na neki način zaokružuje svoje poslovanje odnosno razvojni prjekt na Jadranu – ECA je otprije stacionirana i na Rabu, Malom Lošinju , Puli, Resniku u Kaštelima i Jelsi na Hvaru, a do kraja turističke sezone planira se otvaranje terminala u Rijeci, u Veloj Luci na Korčuli i možda na Visu i u Zadru. Za iduću godinu najavljuju se i letovi prema talijanskoj obali.

hidro8

Prema riječima Klausa Dietera Martina u to je ove godine uloženo već 25 milijuna eura, a u 2016. godini planira uložiti još 22 milijuna eura. Tvrtka ECA sada ima stotinjak zaposlenih, a iduće godine očekuje se novih stotinu zaposlenika.

Također, najavljena je i nabava novih hidroaviona. Trenutno se letovi izvode s dva hidroaviona tipa De Havilland Twin Otter sa po 19 sjedala koji u lukama funkcioniraju kao plovila, a uzletno-sletne operacije izvode u akvatoriju ispred luke. (foto: facebook N.B.)

hidro3

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari