NA CENTRALNOM MJESTU!

Ovako će izgledati hrvatska kapela u Betlehemu koju ćemo platiti 450.000 eura

Foto: Arhitektonski studio/Samostan Svetog Duha

Jučer je Plenkovićeva vlada na sjednici potvrdila da će za izgradnju kapele u Betlehemu dati 3.375.000 naših kuna.

Kako je objavila Informativna katolička agencija, radi se o kompleksu od šest kapela koje će se graditi na Pastirskim poljima, a među njima jedna će biti u čast hrvatskih svetaca i blaženika te Majke Božje od Kamenitih vrata, piše Index.

Hrvatska kapela bit će najveća od šest koje će biti izgrađene na toj lokaciji

Kapela hrvatskih svetaca i mučenika trebala bi se sastojati od dva prostora: kapele na otvorenom kapaciteta 111 sjedećih mjesta te zatvorenog prostora kapaciteta 200 sjedećih mjesta. Obje kapele imat će svoj oltar, navodi IKA.

VIDEO DANA:

“Hrvatska kapela bit će najveća i dobit će centralno mjesto. U dogovoru s kustosom Svete Zemlje fra Francescom Pattonom i koordinatorom projekta, gvardijanom samostana Svetog Spasitelja u Jeruzalemu, fra Marcelom Ariel Cichinellijem, predložio sam da bi materijal (kamen, drvo, umjetnička djela) došao iz Hrvatske”, izjavio je gvardijan Samostana Svetog Duha franjevaca konventualaca fra Tomislav Glavnik.

Radman na sjednici vlade: Hrvatska kapela bit će u središnjem dijelu

“Planira se gradnja šest kapela, a hrvatska će biti u središnjem dijelu. Kustodija Svete Zemlje je darovala teren u Betlehemu. Za izgradnju hrvatske kapele izdane su dozvole, izgradnja je procijenjena na 450 tisuća eura, unutrašnjost i inventar bit će obogaćeni umjetničkim djelima koja će darovati hrvatski umjetnici”, rekao je ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman na sjednici vlade.

Iz vlade tvrde da će hodočasnici iz cijelog svijeta, koji će posjetiti Kapelu u Betlehemu, moći upoznati hrvatsku povijest te pripadnost Hrvatske europskom kršćanskom nasljeđu.

“Kapela hrvatskih svetaca i blaženika u Betlehemu dat će snažan doprinos jačanju međunarodne prepoznatljivosti i pozicioniranja Hrvatske u Svetoj Zemlji i svijetu. Katolička crkva je neizostavna komponenta hrvatske povijesti, koja je utkana u nacionalni identitet te humanistički, duhovni i kulturni razvoj hrvatskog društva”, navodi se u odluci vlade.

Plenković: Kapelica u Betlehemu je naš doprinos promociji Hrvatske

Izgradnju kapelice komentirao je danas u Zadru i premijer Andrej Plenković. On kaže da će njena izgradnja pomoći promociji Hrvatske u svijetu.

“Mnoge zemlje imaju svoje kapele tamo, to je naš doprinos promociji Hrvatske. Sredstva za obnovu sakralnih građevina su daleko veća od ovog iznosa. Onaj tko ode u Izrael i to vidi, mogao bi iduće godine doći u Zadar”, rekao je.

Franjevac: To je velika stvar za cijelu domovinu

Fra Sandro Tomašević, franjevac na službi u Bazilici Rođenja Isusova u Betlehemu, izrazio je u izjavi za Hinu zadovoljstvo odlukom i ocijenio velikim postignućem što Hrvatska gradi kapelicu među šest nacija u Betlehemu.

“To je velika stvar za cijelu domovinu, a posebno za naše vjernike i hodočasnike”, rekao je Tomašević, poručivši da su hrvatski franjevci u Kustodiji Svete Zemlje, gdje su redovnici iz više od 50 nacija, posebno radosni.

Ahmetović: Za te novce može se obnoviti desetak kuća na Baniji

Politička tajnica SDP-a i saborska zastupnica Mirela Ahmetović kritizirala je tu odluku vlade te ih je pozvala da taj novac ulože u obnovu kuća na Baniji.

“U trenucima kada je zdravstveni sustav pod opterećenjem, kada kasni obnova u Zagrebu i Baniji, kada ljudi nemaju osnovne uvjete za život, našem ministru vanjskih poslova prioritet je financiranje crkve”, istaknula je Ahmetović u priopćenju.

Tvrdi da bi se 3.3 milijuna kuna moglo obnoviti desetak kuća na Baniji ili bi se mogli sufinancirati skupi lijekovi za djecu oboljelu od rijetkih bolesti. Pritom dodaje da Katolička crkva u Hrvatskoj iz proračuna izravno dobije oko 300 milijuna kuna godišnje, čemu treba pridodati i donacije jedinica lokalne samouprave.

Ahmetović je stoga zatražila od ministara i vlade da odustanu od dotacije za kapelicu, a sredstva usmjere ljudima na Baniji.

“Pripadnost vjeri pokazuje se brigom za čovjeka”, napomenula je i dodala da “lažno domoljublje i lažno pozivanje na vjeru neće prikriti neodgovorno upravljanje državnim proračunom, koji pune svi porezni obveznici u Hrvatskoj”.

GLAS: Skandalozno, Plenkovićeva vlada uvijek je znala mudro postaviti prioritete

I stranka GLAS oštro kritizira tu vladinu odluku, ocjenjujući da je to skandalozno, jer u isto vrijeme Hrvatskoj nedostaje aparata za zračenje onkoloških bolesnika. Zbog toga neki porezni obveznici s onkološkim bolestima čekaju terapiju zračenja i tri mjeseca.

“Plenkovićeva vlada uvijek je znala mudro postaviti prioritete, pa tako i ovaj put. Prvo svi njihovi klijenti i Crkva, koja osigurava glasove, a tek ako išta ostane, ide na ono što građanima stvarno treba”, stoji u priopćenju GLAS-a.

Tvrde da vlada očito za liječenje onkoloških bolesnika ima alternativnu terapiju – da se mole u betlehemskoj kapelici.

Saborska zastupnica GLAS-a Anka Mrak-Taritaš predložila je u saboru da vlada nabavi tri aparata pa se nadaju vidjeti mišljenje vlade kad se taj prijedlog nađe na sjednici. Jedan takav aparat stoji pet milijuna kuna.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari