OVO SE ZOVE PHISHING

Pazite na online prevare! Pogledajte kako je ovaj korisnik u zadnji čas spriječio krađu!

Foto: Unsplash

Kupovanje i prodavanje putem web oglasnika ili raznih web platformi veoma je jednostavno, no svaki kupac mora biti jako oprezan kome daje koje podatke. Jedan od načina na koje možete biti pokradeni su lažne web stranice, takozvani phishing websites.

Phishing je prijevarna praksa mrežne krađe identiteta. To je vrsta prevare putem elektroničke pošte odnosno elektroničke poruke. Prevarant u poruci koju pošalje, bilo da je riječ o mailu ili Whatsapp ili Viber ili drugoj vrsti poruke, pokušava žrtvu navesti da otkrije osobne financijske informacije takod a ih upiše na lažnoj internetskoj stranici koja izgleda kao neka prava ili kao neki pravi servis, a link na koju je poslao u poruci, pišu Vijesti.hr

Phishing stranice izgledaju kao prave i tako pokušavaju zavarati potrošače. Osim phishing stranica, važno je paziti i na phishing mailove. Važan savjet je nikad se ne ulogiravati putem linkova unutar e-pošte, već otići direktno na stranicu.

Kada je riječ o web oglasnicima, prevaranti mogu tražiti da se na njihovim lažnim linkovima upišu osobni podaci ili podaci platnih ili bankovnih kartica. Jedan naš sugrađanin je na Facebooku podijelio svoje iskustvo upravo s jednog hrvatskog oglasnika na kojem je odlučio nešto prodati. Javio mu se lažni kupac i tako je krenula komunikacija.

Foto: Vijesti.hr

Ono što se mora odmah reći jest da je očigledno da je “sugovornik” u ovom slučaju tzv. bot odnosno računalni program koji generira odgovore i navodi sugovornika da uz broj svoje kartice i računa upiše i svoj tajni cvv broj.

Foto: Vijesti.hr

”Vjerujem da je već podosta ljudi zakinuto, no zato nikada ne dajte svoj cvv broj, osim ako nešto ne plaćate i već niste prošli sigurnosne provjere i priznate certifikate”, upozorio je građanin na Facebooku.

Foto: Vijesti.hr

CVV broj može biti poznat isključivo vlasniku kartice i tako se provjerava jeste li u posjedu kartice kojom kupujete. Kada je građanin upozorio prevaranta da ga na linku koji je poslao traži cvv broj, dobio je odgovor kako ”to je neophodno kako biste mogli primiti novac na svoju karticu”.

”Može se uočiti da sam komunicirao s botom. Definitivno je phishing prevara u pitanju, tako da sam je prijavio i tehničkoj službi”, rekao nam je građanin.

Zato, dobro pripazite prilikom online kupovine!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari