POŽAR PRIJETI KUĆAMA: Vatrogasci iz Rijeke, Krka, Opatije i Vrbovskog krenuli na Pelješac u pomoć kolegama!

Photo: Ive Trojanovic/PIXSELL

MORH je poslao 50 pripadnika kopnenih snaga, dva helikoptera MI-8 MTV-1 i jedan desantni brod minopolagač

Požar koji je jutros izbio u selu Mokala kod Orebića na Pelješcu širi se velikom brzinom zbog jake bure koja otežava gašenje.

Gore trava i nisko raslinje, požar se razbuktao, a vatra je došla u blizinu sela Mokalo pa je izdana zapovijed za evakuaciju 40 stanovnika Mokala u vilu Antonija u Postupu. Turisti iz dva obližnja kampa su evakuirani na igralište u Orebiću.

Photo: Ive Trojanovic/PIXSELL

Iz Primorsko-goranske županije u pomoć vatrogascima na Pelješcu krenuli su i vatrogasci, njih ukupno 19, Rijeke, Krka, Opatije i Vrbovskog.

Sretno!

Photo: Ive Trojanovic/PIXSELL

16:25
Četvrti kanader u pripremi!

Tri kanadera, koja su bila upućena u Kulu Norinsku, preusmjerena su na gašenje požara na Pelješcu. U pripremi je angažiranje i četvrtog kanadera, javlja Državna uprava za zaštitu i spašavanje.

Photo: Ive Trojanovic/PIXSELL

16:00
‘Čeka nas duga noć, a sutra dugi dan’

“Situacija je zahtjevna”, poručio je vatrogasni zapovjednik DU županije Stjepan Simović za Vijesti.hr. Kako nam je potvrdio, bura je oslabila pa su na požarišta na Pelješcu ponovno upućeni kanaderi. Očekuje da će noć biti teška jer se prema prognozama tek sutra očekuje smirenje bure.

Photo: Ive Trojanovic/PIXSELL

“Sada treći put šaljemo kanader, valjda će ovaj put uspjeti nešto napraviti. Čeka nas duga noć, a sutra dugi dan. Vidjet ćemo”, kazao je.

15:36
Vojska pomaže gasiti razbuktani požar

Pedeset vojnika, dva helikoptera te po jedan kanader i desantni brod minopolagač iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH poslani su na gašenje požara na području Orebića, gdje se vatrogasci bore s vatrom i jakom burom, a evakuirano je 40-ak stanovnika Mokala i dva autokampa.

Photo: Ive Trojanovic/PIXSELL

Jaka bura otežava gašenje požara, jutros su bili pozvani i kanaderi, ali zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta nisu mogli pomoći. Požar se uz jak vjetar širi, ali, prema posljednjim informacijama, sve se ugrožene kuće brane te za sada nijedna nije zahvaćena.

https://www.facebook.com/vatrogasciheroji/videos/336895793545771/

“Situacija je jako složena i pred nama je jako dug dan, a vjerojatno i duga noć”, rekao je vatrogasni zapovjednik Dubrovačko-neretvanske županije Stjepan Simović.

Photo: Ive Trojanovic/PIXSELL

Vatru trenutačno gase vatrogasci Državne vatrogasne intervencijske postrojbe Dubrovnik s 10 vatrogasaca i četiri vozila, javne vatrogasne postrojbe Dubrovačkog primorja, Mljeta i Dubrovačkih vatrogasaca te dobrovoljna vatrogasna društva Orebića, Kuna, Putnikovića, Vignja, Korčule i Trpnja.

Po podacima DUZS-a, na požarište su upućeni i vatrogasci Državne vatrogasne intervencijske postrojbe iz Splita (14 vatrogasaca s četiri vozila) i Državne vatrogasne intervencijske postrojbe iz Šibenika (četiri vatrogasca s dva vozila)

Photo: Ive Trojanovic/PIXSELL

15:36
Aktiviran je Stožer za civilnu zaštitu Općine Orebić

Zatvorena je Pelješka cesta na predjelu Kriva dolina kod skretanja za Trpanj, a trajekt iz Korčule preusmjeren je na Trstenik i to na liniji Dominče – Trstenik u 15 sati i Trstenik – Dominče u 17 sati.

Aktiviran je Stožer za civilnu zaštitu Općine Orebić, a u pripravnosti je Stožer civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije.

Photo: Ive Trojanovic/PIXSELL

15:20
Gori i u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

Županijski centar 112 Dubrovnik zaprimio je dojavu o požaru trave, niskog i visokog raslinja na predjelu Kula Norinska u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Ovisno o meteorološkim uvjetima, na gašenje će biti upućen kanader, javljaju iz DUZS-a.

Photo: Ive Trojanovic/PIXSELL

14:30
Prekinut promet

Iz Hrvatskog autokluba javljaju kako je od 10:30 sati, zbog požara na Pelješcu, na predjelu Postup (Mokalo) kod Orebića (DC414) prekinut promet, izvijestio je DUZS.

13:00
Vatra prijeti Orebiću

“Vatra prijeti Orebiću”, rekao je za Radio Dalmaciju Kristijan Kapiteli, zamjenik načelnika Orebića i predsjednik općinskog Stožera civilne zaštite.

Photo: Ive Trojanovic/PIXSELL

“Situacija je jako, jako kritična, evakuirali smo dva kampa, Mokalo i selo Podlaštica iznad Orebića. Vatra je ušla na same rubove kampa, vatrogasci su to obranili, borimo se, ali vatra prijeti Orebiću”, rekao je Kapiteli.

10:00
Zbog jakog vjetra kanaderi vraćeni u bazu

Ranije su na teren bila upućena dva kanadera, ali zbog loših uvjeta i jakog vjetra kanaderi nisu mogli gasiti požar pa su sletjeli u splitsku zračnu luku. Kanaderi će se vratiti na požarište ukoliko bura popusti, navode u Državnoj upavi za zaštitu i spašavanje.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković potvrdio je za Vijesti.hr da je na požarište na Pelješcu, nakon neuspješnog upućivanja kanadera, kasnije ponovno upućen jedan kanader koji je trebao vidjeti može li raditi. Međutim i taje se kanader morao vratiti nakon što je ispustio jednu vodenu bombu jer i dalje puše jak vjetar.

Iz MORH-a se doznaje kako je upućeno 50 pripadnika kopnenih snaga, dva helikoptera MI-8 MTV-1 i jedan desantni brod minopolagač iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga.

Sazvana je sjednica Stožera civilne zaštite Općine Orebić, a članovi Stožera civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije su po nalogu načelnika Stožera u stanjupripravnosti. Vatru gase vatrogasci Državne vatrogasne intervencijske postrojbe Dubrovnik s 10 vatrogasaca i četiri vozila, JVP-i Dubrovačko primorje, Mljet i Dubrovački vatrogasci te DVD-i Orebić, Kuna, Putnikovići, Viganj, Korčula i Trpanj. Kako je pojasnio županijski vatrogasni zapovjednik, Stjepan Simović, za Dubrovački dnevnik, požar još uvijek nije lokaliziran, a pred vatrogascima je teška borba.

Zaustavili smo širenje prema kućama, ali vatra ide na drugu stranu. U pomoć nam pristižu vatrogasci iz Korčule i Slanog, a tu su svi vatrogasci s Pelješca. Dolazila su i dva kanadera, no nisu mogli raditi zbog jakog vjetra”, kazao je Simović dodavši kako vatrogasci poduzimaju sve mjere za zaustavljanje širenja i gašenja požara.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari