PROBOJ U HRVATSKU: Migranti probili kordon policije i idu prema Hrvatskoj

Kako RTL doznaje na terenu, migranti su kamenjem lakše ozlijedili dvojicu hrvatskih policajaca

Kako je RTL ranije neslužbeno doznao danas je u jednom trenutku pokušan proboj migranata kroz drugi kordon BIH policije, a s obzirom da se s BIH strane nalaze samo granični policajci, oni nisu uspjeli zaustaviti proboj te su migranti stigli do hrvatske policije. Hrvatski policajci reagirali su pendrecima, a nakon što su se migranti povukli, uspostavljene su dvije linije.

Photo: Slavko Midzor/PIXSELL

Kako javlja naš reporter Ilija Radić, dvojica policajaca su lakše ozlijeđena kada je skupina migranata koja nije uspjela prijeći granicu kod Maljevca na policiju gađala kamenjem i drugim predmetima, a tu je informaciju potvrdilo i Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP)

Migranti bacali kamenje na pripadnike hrvatske policije

„U jednom trenutku, prilikom postupanja BiH policije koja je migrante odmicala od same granične crte prema dubini svog teritorija, skupina migranata krenula je direktno prema hrvatskoj policiji koja je tom prilikom odbila pokušaj nasilnog nezakonitog ulaska na hrvatski teritorij.

Photo: Slavko Midzor/PIXSELL

Potom su migranti bacali kamenje i druge predmete na pripadnike hrvatske policije. Dva policajca su lakše ozlijeđena te su zatražila liječničku pomoć“, izvijestio je MUP.

Između 150 i 200 migranata do 14.45 sati nalazilo se na mostu koji iz BiH vodi prema graničnom prijelazu u Republici Hrvatskoj. Kako javlja RTL-ov reporter Ilija Radić, oko 15 sati počeli su se povlačiti s mosta na obližnju livadu na kojoj su jučer bili, malo poviše uz cestu. Ne odlaze, samo su se makli s mosta te više ne vrše pritisak na kordon.

Photo: Slavko Midzor/PIXSELL

Podsjetimo, migranti koji su noć proveli u blizini Graničnog prijelaza Velika Kladuša – Maljevac, čekajući na ulazak u Hrvatsku iz Bosne i Hercegovine, prvo su danas probili prvi kordon pripadnika Granične policije BiH, a kasnije i drugi. Migranti koje se nalaze u Bosni i Hercegovini žele preko Hrvatske ići dalje u druge članice Europske unije.

Photo: Slavko Midzor/PIXSELL

Migranti su sada na 100 metara od hrvatske policije

Kako na terenu doznaje RTL-ov reporter Ilija Radić, sa strane BiH trude se svim silama zaustaviti migrante kako ne bi došli do Hrvatske, ali da im policijske snage nisu brojne. Ako se broj migranata poveća, moglo bi dođi do eskalacije tenzija. Na mjesto događaja su stigli pripadnici specijalne policije iz Hrvatske, koji se nalaze na crti razgraničenja.

Photo: Slavko Midzor/PIXSELL

Oko 14 sati novih 30-ak pripadnika hrvatske policije je došlo kao smjena postojećih snaga.

Iako je teško procijeniti točan broj, prema informacijama s terena na licu mjesta nalazi se šest policijskih marica te između 30 i 40 pripadnika hrvatske specijalne policije. Između migranata i hrvatske policije nalazi se drugi kordon BiH policije, na udaljenosti od 20-ak metara od hrvatske policije. Migranti se nalaze na udaljenosti od 100-tinjak metara od hrvatske policije te su na mostu zapalili vatre, redovito viču nešto prema policiji.

Photo: Slavko Midzor/PIXSELL

Hrvatska policija je oko 13 sati na graničnu crtu postavila protunavalnu ogradu, takozvane gelendere, kao fizičku prepreku.

U jednom trenu se među migrantima prolomio pljesak i uzvik oduševljenja. Iako trenutačno nema pouzdane informacije zašto, pretpostavlja se kako je migrantima nešto doneseno s BiH strane – vjerojatno hrana ili voda. Začula se i vriska djevojčica.

Ozlijeđeno više migranata

Kako RTL neslužbeno doznaje, u sukobima je ozlijeđeno nekoliko migranata. Dodaju i kako je promet na toj dionici obustavljen u oba smjera.

Migranti, među kojima se nalaze i žene i djeca, prilično su uznemireni. Migranti na mostu uzvikuju “Open border”.
Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari