Prosvjetari masovno na Facebooku odgovorili Plenkoviću: “NE!”

Idi na originalni članak

‘Duboko smo razočarani i poniženi’, ističu. Profesorica jedne srednje škole rekla je da bi se plaća ovom ponudom povećala za 40-ak kuna

Oglas

Štrajk u osnovnim i srednjim školama se nastavlja minimalno do petka, a čini se da će ići i dalje jer članovi sindikata, prema informacijama koje stižu iz škola, nemaju namjeru prihvatiti paket povećanja plaća od 10,4 posto, koji im je Vlada ponudila u utorak navečer.

Naime, prvo treba razjasniti taj dio od 10,4 posto, koji se gleda kao ukupno povećanje, ali zapravo je riječ o tri posto povećanja dodatkom kroz granski kolektivni ugovor od 1. prosinca ove godine, zatim još dva posto povećanja osnovice od 1. siječnja 2020., još dva posto povećanja osnovice i jedan posto dodatka kroz granski kolektivni ugovor od 1. lipnja iduće godine te u konačnici još dva posto od 1. listopada 2020.

Time ostaje “na stolu” ponuda “2+2+2” po pitanju rasta osnovice, što sindikati uporno odbijaju. Dodaci bi donijeli ukupno nešto više od četiri posto, za konačnu računicu od 10,4 posto, ali dodaci se Uredbom o koeficijentima mogu promijeniti. Dakle, daleko je to od koeficijenta 6,11 posto, koliko otpočetka sindikati i njIhovo članstvo traže.

A traže toliko jer, kako su naglašavali svakog dana štrajka koji traje preko 30 dana, trenutno imaju najniži koeficijent u odnosu na druge visoko obrazovanje zaposlenike u javnom sektoru. I ovom ponudom Vlade prosvjetari zapravo dobivaju 4,28 posto povećanja u odnosu na ostale u javnom i državnom sektoru, i to ne kroz koeficijente, nego kroz dodatke na plaću do kraja sljedeće godine. Podosta “slikovito” je to objasnio SDP-ovac Gordan Maras.

“Ukoliko je HDZ uhljeb u ministarstvu imao 10.000 kuna, a učitelj 5500 kuna, nakon “velikodušne” Plenkovićeve ponude u srpnju 2020. rezultat je: Uhljeb 10404 kuna – Učitelj 5893,87 kuna. Drugim riječima Uhljeb će dobiti 11 kuna više.”

Iako je prvotna reakcija prosvjetara slična Marasovoj, sindikalni čelnici odlučili su pustiti ih da razmisle te se izjasne kroz referendum pristaju li na ponudu.

“Moji kolege u zbornici i ja duboko smo razočarani i poniženi ponudom za prosinac jer bi taj postotak povećao prosječnu plaću za tek 40-ak kuna”, kazala nam je profesorica u jednoj srednjoj školi i dodala:

“To nije ni približno ono što smo tražili, ostajemo pri svome, a kako čujem od kolega iz drugih škola, ostaju pri svome i oni.”

Predstavnik sindikata Branimir Mihalinec izjavio je u utorak navečer nakon završetka sastanka s premijerom Andrejom Plenkovićem da to nije ono što su sindikati tražili te da će prepustiti članstvu da se izjasni i tome budući se, kao je kazao, radi o njihovim plaćama.

“Mi smo tražili koeficijente, Vlada je prihvatila da o koeficijentima razgovaramo sljedeće godine”, rekao je Mihalinec i dodao kako je prošla ponuda bila nula te kako ova ponuda ne zadovoljava njihove zahtjeve. Odbio se izjasniti je li on osobno zadovoljan i kazao kako to nije ono što su očekivali.

Zbog štrajka u školama koji je ušao u 33. dan, učenici osnovnih i srednjih škola propustili su 13 dana nastave.

Prema najavi ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak, propušteno će se nadoknaditi produljenjem školske godine i skraćivanjem praznika.

Vanja Deželić
Foto: ‘Facebook, Pixsell

Exit mobile version