PROVEDEN PILOT PROJEKT “VELA VRATA”: Umrežavanje ribara, ugostitelja, turističkih zajednica i muzeja s ciljem ponude autohtonog kvarnerskog turističkog proizvoda

Lokalna akcijska grupa u ribarstvu (LAGUR) predstavlja partnerstvo gospodarskog, javnog i civilnog sektora i registrirana je kao udruga. Osnovana je u studenom 2016. te ima 17 osnivača, među kojima Grad Cres, Grad Mali Lošinj, Grad Opatija, Općina Lovran i Općina Mošćenička Draga, na čijem području LAGUR djeluje i koji su svojim pristupanjem omogućili da zainteresirani poduzetnici iz sektora ribarstva i akvakulture te organizacije posvećene zaštiti ribarske i pomorske baštine i znanstveno-istraživačke i obrazovne institucije s tih područja, mogu pristupiti natječajima koje će LAGUR raspisivati kroz provedbu Lokalne razvojne strategije po decentraliziranom modelu.

Cilj partnerstva je izrada i provedba Lokalne razvojne strategije u ribarstvu, temeljnog dokumenta za održivi razvoj ribarstva na području LAGUR-a, a čija će se provedba financirati iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020. za koji je Europska unija osigurala 85% sredstava.

U sklopu mjere III.1. „Pripremna potpora“ Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo RH, LAGUR je osigurao sredstva za izradu LRSR, ali i za provedbu pilot projekta „Vela vrata“. Riječ je o projektu čiji je cilj motivirati lokalne dionike iz sektora turizma, zaštite kulturno-povijesne baštine, zaštite prirode i bioraznolikosti, te dionike iz sektora ribarstva i akvakulture na međusektorsko umrežavanje kako bi dali dodatnu financijsku i društvenu vrijednost svom radu.

Kako se gospodarstvo LAGUR područja temelji pretežito na turizmu, kao primjer međusektorskog umrežavanja u suradnji s turističkom agencijom Da Riva, LAGUR „Vela vrata“ osmislio je dvodnevni turistički itinerar. Itinerar uključuje dionike iz sektora turizma, ribarstva, ugostiteljstva i zaštite prirodne i kulturne baštine, a većina njih u svom radu provodi međusektorsko umrežavanje, te djeluje u više sektora, kako bi obogatilo svoj rad i osiguralo dodatne prihode. Na dvodnevni turistički itinerar pozvana je skupina novinara koji prate turizam i gospodarstvo, koji najbolje znaju prepoznati kvalitetni turistički proizvod, ali i najbolje proširiti vijest o kvalitetnim i zanimljivim sadržajima. Dvodnevna turistička tura započela je prelaskom s otoka Krka na Cres trajektom Jadrolinije, glavnom poveznicom naših otoka i temeljnim faktorom teritorijalne kohezije. Sudionici su imali priliku uživati u doručku od lokalnih namirnica i slastica.

Obilazak Cresa započeo je vožnjom brodom u vlasništvu ribara Đilda Damjanjevića. Već na samom početku putovanja gospodin Damjanjević dokazao je da je za najbolje rezultate potrebno spajati razne djelatnosti, kako se i on sam uz ribarstvo bavi i turističkim prijevozom putnika.

Na vožnji brodom sudionci su posjetili uzgajalište ribe tvrtke Orada Adriatic, kako bi se uvjerili o mogućnostima razvoja akvakulture. Uz nenadano pojavljivanje skupine dupina te posjet ribaru koji je upravo vadio svoje vrše, ova vožnja dala je savršeni uvid u bioraznolikost na LAGUR području.

Nakon vožnje brodom uslijedio je ručak u Restoranu Mareta u uvali Martinšćica. Restoran Mareta je u vlasništvu obitelji Saganić, koja se već tradicionalno bavi ribarstvom i ugostiteljstvom. Svoj rad bazira na diversifikaciji djelatnosti, pa uz ribarstvo i ugostiteljstvo, svoj rad uključuju maslinarstvo, stočarstvo i iznajmljivanje turističkog smještaja. Svojim primjerom obitelj Saganić dokazuje da se marljivim radom i diverzifikacijom može postići uspjeh i na našim otocima.

U Velom Lošinju slijedio je posjet Lošinjskom edukacijskom centru o moru Institut Plavi svijet, gdje su novinari imali prilike čuti o projektima zaštite mora i bioraznolikosti Instituta, ali i ponijeti trajnu uspomenu – posvojenog dupina.

U večernjim satima došla je na red bogata kulturno povijesna baština, koja je najbolje reprezentirana u Muzeju Apoksiomena u Malom Lošinju – odličnom primjeru stvaranja vrijednosti izgradnjom zanimljive priče.

Prije smještaja u family hotelu Vespera u Sunčanoj uvali, sudionici su imali priliku iskušati riblji menu inspiriran antičkom kuhinjom u restoranu Za Kantuni, vlasnika Lošinjska plovidba – turizam d.o.o., koji je posvećen nabavci lokalnih proizvoda, a posebice lokalno ulovljene i uzgojene ribe i plodova mora.

 

Program je drugi dan nastavljen na kopnenom dijelu LAGUR-a „Vela vrata“ programom posvećenoj tradicijskoj ribarskoj i brodograditeljskoj baštini. Prva točka bila je Mošćenička Draga gdje su u „Kući od mora“ Ekomuzeja Mošćenička Draga sudionici mogli naučiti o tradicionalnom načinu ribarenja na ovom dijelu Kvarnera.

Također, ponuđena je i marenda bazirana na kvarnerskom škampu koji je na inovativan način pripremio mladi Stiven Vunić sa svojim timom iz Konobe Zijavica, a čije je obitelj također tradicionalno povezana sa škamparenjem.

Put Liburnijom nastavio se u Lovranu gdje je posjet Kući lovranskog guca predstavio pogled na brodograditeljsku baštinu LAGUR područja, a koju je realizirala Udruga “Naš Lovran” i predstavio ju g. Silvano Raffaeli.

Kraj ture obilježen je završnom konferencijom u Hrvatskom muzeju turizma u Opatiji, smještenom u Villi Angiolini. Uzvanici su imali priliku čuti dojmove sudionika putovanja, a osim toga prezentirani su i drugi rezultati pilot projekta „Vela vrata“.

S obzirom da je temeljni cilj projekta bio poticati teritorialnu koheziju i zapošljavanje, na konferenciji je predstavljena brošura o multisektorskom umrežavanju vodeći se time da je upravo umrežavanje ključ uspjeha ribarstvenih zajednica, a kako bi se promovirao ovaj novi koncept i dodatno približio poglavito ribarima, prikazana je i kratka animacija na istu temu. Prezentirana su tri promotivna video spota na temu turizma, maritimne baštine i ribarstva na LAGUR području.

Zakusku za konferenciju je pripremila zadruga Ugostiteljske škola u Opatiji Ugići, koja svoje učenike uključuje u rad kako bi se što bolje upoznali sa svojom strukom.

Konferencija je zaključena dodjelom oznake „Lokal Fish“, koju je LAGUR dodijelio lokalnim ugostiteljima koji u svoja jela inkorporiraju lokalno ulovljenu i uzgojenu ribu i plodove mora. Priznanje je dodijeljeno Konobi Kali iz Medveje, Konobi Mareta iz Marinšćice na Cresu, Konobi Tramerka na Voloskom, Restoranu Za Kantuni iz Malog Lošinja te Konobi Zijavica iz Mošćeničke Drage. Osim navedenim ugostiteljima u budućnosti će biti dodijeljeno još „Local Fish“ oznaka, sukladno pravilniku koji je izradio sam LAGUR „Vela vrata“.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj