RIJEČANE PROBUDILI LEDENA KIŠA I TUČA Veljača je otišla, promjenljivo vrijeme ostalo

Foto: Riječanin

Riječane je danas oko 8 satu probudila jaka ledena kiša i tuča koja je u pojedinim dijelovima grada a pogotovo prigrada čak zabijelila tlo

Kakvo nas vrijeme čeka u ostatku dana? Ujutro i prijepodne većinom oblačno s kišom, na Jadranu i grmljavinom, u gorju snijegom, a susnježica je nakratko moguća i u nižim predjelima. Zatim prestanak oborine i postupno razvedravanje, najprije na zapadu.

Foto: Facebook Branka Stankovich

Na Jadranu će nakon jakog juga i jugozapadnjaka prolazno zapuhati jak sjeverozapadnjak i bura s olujnim udarima. Najviša temperatura uglavnom od 7 do 12, na Jadranu i do 15 °C.

Dolina s frontalnim sustavom premješta se preko Jadrana dalje na istok, a zatim će greben anticiklone s juga malo jačati

Foto: Riječanin

Vremenska prognoza za Jadran za prvih 12 sati

Južni i jugozapadni vjetar postupno u okretanju na sjeverozapadni 12-24, na otvorenome moru do 28 čvorova i to prvo na sjevernom Jadranu, do sredine dana i na južnom, a na krajnjem sjeveru i u Velebitskom kanalu će samo kratkotrajno skrenuti na buru. Već prema kraju dana će sjeverozapadni vjetar slabjeti, a na sjevernom Jadranu ponovno okrenuti na jugo i jugozapadni 4-14 čvorova. More 3-4, poslijepodne na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana u postupnom smirivanju na 2-3. Vidljivost 10-20 km, još prijepodne je ponegdje moguće oko 5 km. Oblačno s mjestimičnom kišom i pljuskovima s grmljavinom. Razvedravanje se očekuje sredinom dana na sjevernom, poslijepodne postupno i na ostalom dijelu Jadrana.

Vremenska prognoza za daljnjih 12 sati

Na sjevernom Jadranu slabo do umjereno jugo i jugozapadni vjetar, a na srednjem i južnom će umjeren do jak sjeverozapadni vjetar brzo slabjeti i uz obalu ponegdje okrenuti na slabu buru. More malo do umjereno valovito, još u prvom dijelu noći na južnom Jadranu i valovito. Pretežno vedro uz malo nižu temperaturu zraka.

Stanje na cestama
Iz HAK-a upozoravaju kako oprezno treba voziti po mjestimice mokrim te vlažnim i skliskim kolnicima u većem dijelu zemlje. Slab snijeg mjestimice pada u središnjoj Hrvatskoj i Gorskom kotaru.

Na cestama u gorju te duž Jadranske (DC8) i Ličke (DC1) magistrale mogući su odroni. Vozače pozivaju da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te da na put ne kreću bez zimske opreme.

Zbog zimskih uvjeta, zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, a za ostala vozila obavezna zimska oprema na cestama u Gorskom kotaru:

DC3 Kikovica- Gornje Jelenje-Delnice-Stubica-Zdihovo
DC32 Prezid-Delnice
DC42 Stubica-Ogulinski Hreljin
DC203 Brod na Kupi-Delnice
DC305 Parg-Čabar
DC501 Gornje Jelenje-Oštrovica-Meja
ŽC 5030 Platak-Kamenjak
ŽC 5032 Crni Lug – Mrzle Vodice -G.Jelenje (D3)
ŽC 5034 Vrbovsko – Ravna Gora –Kupjak
ŽC 5060 Bakar-Meja
ŽC 5062 Kraljev Jarak – Fužine – Lukovo
ŽC 5068 Hreljin –Zlobin-Fužine
ŽC 5191 Sopač (D3) – Mrkopalj – Tuk
ostale županijske i lokalne ceste na području Čabra, Delnica, Vrbovskog i Gornjeg Jelenja.
Zbog radova se vozi uz privremenu regulaciju, suženim kolnikom na:

autocesti A6 Rijeka-Zagreb, između čvorova Orehovica i Čavle vozi se dvosmjerno (kolnikom u smjeru Rijeke), u dužini od oko 2 km, zbog radova na vijaduktu Svilno, (do 1.lipnja);

autocesti A7 na naplatnoj postaji Rupa, u smjeru Zagreba,
Istarskom ipsilonu, dionici čvor Lupoglav-tunel Učka;
raskrižju državne ceste DC427 i čvora Rujevica, na riječkoj obilaznici, na izlaznom kraku čvora Rujevica u smjeru GP Rupa.

Podsjećamo vozače motornih vozila da i tijekom dana, uz dobru vidljivost, voze sa upaljenim dnevnim ili kratkim svjetlima, zbog zimskog računanja vremena.

Podsjećamo vozače da je od 15. studenog 2016. do 15. travnja 2017. obvezna zimska oprema na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj. Pod zimskom opremom za vozila najveće dopuštene mase do 3,5t podrazumijevaju se zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg koji se postavljaju na pogonske kotače.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari