Riječka Lučka uprava pomoći će u čišćenju ekološkog incidenta u Raškom zaljevu

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

U Raškom zaljevu u ponedjeljak je nastavljeno čišćenje zaljeva i plaža nakon ekološkog incidenta u kojem je u petak isteklo gorivo iz teretnog broda

U Općini Raša danas će se održati sastanak lokalnih vlasti s pomoćnikom ministra mora Sinišom Orlićem i predstavnicima Lučke uprave Rijeka, koja će donacijom pomoći u čišćenju.

Djelatnici riječke Dezinsekcije i volonteri jučer su ručno čistili obalu, plažu i kamenje, a počelo je i čišćenje čamaca iz luke u Trgetu. Čamci su izvađeni iz mora i odvoze se u obližnju tvornicu vapna na Most Raši na kemijsko čišćenje.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

U čišćenju su pomagali i brojni volonteri, a akcija se nastavlja i potrajat će barem još desetak dana.

Još uvijek nisu poznati rezultati izvida koje policija i Lučka kapetanija Pula provode nad brodom Fidelity koji plovi pod libanskom zastavom, a iz kojeg je u petak istekla za sada još neutvrđena količina goriva, iako se neslužbeno govori o čak 3800 tona teškog goriva. Rezultati bi mogli biti poznati u utorak.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Inspektori Uprave sigurnosti plovidbe Ministarstva mora, prometa i infrastrukture su nastavili obavljati inspekcijski nadzor teretnog motornog broda za kojeg je utvrđeno da je prouzročio onečišćenje. Brod je i dalje na lučkome vezu, gdje će boraviti do okončanja inspekcijskog nadzora i očevida o uzrocima ove pomorske nesreće.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Danas će se u Općini Raša održati sastanak pomoćnika ministra mora, prometa i infrastrukture za sigurnost plovidbe na Siniše Orlića, predstavnika Lučke uprave Rijeka, pod čijom je ingerencijom luka Bršica, ravnatelja Denisa Vukorepe i predsjednika Upravnog vijeća Bojana Hlače. Nakon sastanka obići će onečišćena područja u Raškom zaljevu.

Iz Ministarstva najavljuju da će tijekom obilaska biti govora i o donaciji sredstava koje će Lučka uprava Rijeka izdvojiti za pomoć onečišćenim područjima, a kao rezultat dogovora i na poticaj ministra mora prometa i infrastrukture Olega Butkovića.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari