RAZVRSTAVANJE KAMENJA

FOTO Senjani zgroženi: ‘Kome je palo na pamet baštinu Senjske luke naočigled turista pobacati u more?’

U Senjskoj luci izvode se radovi bez arheološkog nadzora što dovodi do daljnjeg uništavanja baštine, žale se mještani

“Stari, kvalitetni, obrađeni bijeli kamen, kojim je senjska riva popločana još za vrijeme Austro-Ugarske, nakon obnove i postavljanja novih ploča nepropisno je bačen u more u Senjskoj luci, na vrhu gata Svetog Nikole – zašto? Zašto je taj kamen, koji je zbog odličnog stanja mogao biti ponovno upotrijebljen za obnovu kulturne baštine u Senju, bačen u more, bez dozvola usred turističke sezone, na opće zgražanje stanovnika Senja i iznenađenje velikog broja turista koji su tome svjedočili, u samom središtu Senja?”

Pitaju se to u nevjerici građani i građanke Senja koji su se RTL.hr-u požalili da je, kako tvrde, došlo do nepropisnog, nedozvoljenog i nelegalnog odlaganja kamena u more u Senjskoj luci 27. i 28. srpnja ove godine. Mještani također upozoravaju da su svjedoci potpunog nereda u senjskoj luci koji osim, kako tvrde, suludog bacanja obrađenog kamena u more, omogućava i radove bez arheološkog nadzora što dovodi do nastavka uništavanja senjske baštine – i pitaju se kako je to moguće?

Kamenje se ne smije bacati gdje i kako kome padne na pamet

Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama, podsjećaju, propisuje da se jedino posebnom i jasnom odlukom tijela uprave nadležnog za poslove graditeljstva može dozvoliti odlaganje građevinskog materijala na morsku obalu ili u more.

Pritom je to nadležno tijelo dužno prije donošenja odluke pribaviti suglasnost nadležnog tijela za poslove zaštite okoliša, vodoprivrede i nadležne lučke kapetanije. Tijelo uprave nadležno za poslove graditeljstva može dozvoliti odlaganje građevinskog materijala ukoliko je taj materijal prije odlaganja podvrgnut ispitivanju fizičkih i kemijskih svojstava te ukoliko su navedena tijela dala suglasnost.

Također, zbrinjavanje građevnog otpada (od iskopa, rušenja objekata, otpadnog materijala i drugo) je zaseban problem, s obzirom na to da predstavlja posebnu kategoriju otpada koju sukladno Direktivama EU i važećem Zakonu o održivom gospodarenju otpadom nije dopušteno odložiti na neusklađena odlagališta otpada.

Senjska luka puna muka: Kamenja preko glave

Što se uopće dogodilo, o kakvom je kamenu riječ i tko je i zašto donio odluku o odlaganju građevinskog materijala u more i je li prije donošenja odluke pribavio suglasnost nadležnog tijela za poslove zaštite okoliša, vodoprivrede i nadležne lučke kapetanije, kao i je li taj materijal prije odlaganja podvrgnut ispitivanju fizičkih i kemijskih svojstava, pitanja su na koja je RTL.hr potražio odgovore u nizu institucija.

Dozvolu za rad u ljetnim mjesecima donosi jedinica lokalne samouprave, a u ovom slučaju je to Grad Senj. Međutim, s obzirom na to da ”Gradska luka u Senju nije pod upravom niti u nadležnosti Grada, a ni Grad nije inicijator niti investitor navodno poduzetih radnji”, kako je za RTL.hr naglasio Mislav Bilović iz Grada Senja, samo su uputili na tijela koja su nadležna upravljati odnosno kontrolirati područje senjske luke.

Lukom Senj gospodari Lučka uprava Senj, a Lučka kapetanija Senj ima inspekcijski nadzor. U Luci je u tijeku sanacija, a za taj zahvat sanacije nije bila potrebna građevinska dozvola, kažu u Lučkoj kapetaniji. Radove je na javnoj nabavi dobila zajednica ponuditelja Izgradnja d.o.o. i DSS d.o.o. iz Crikvenice. Uredno su, kažu, prijavljeni preko Ureda za graditeljstvo, a nadzorni inženjer je Željko Kraljić.

Ana Milinković Rukavina, pročelnica Upravnog odjela za graditeljstvo, zaštitu okoliša i prirode Ličko-senjske županije istaknula je za RTL.hr da oni ”s aspekta zaštite okoliša nisu izdavali suglasnost za poslove zaštite okoliša, a također nema niti saznanja o arheološkom nadzoru navedenih radova”.

”Sanacija gata Svetog Nikole započela je prošle godine, investitor je Lučka uprava Senj, a projekt je sufinanciran sredstvima Ministarstva mora, prometa i infrastrukture”, kazao je za RTL.hr lučki kapetan Nenad Bugarin.

‘Dio kamena nije upotrebljiv za daljnju ugradnju u luku’

”Lučka uprava Senj izvodi projekt izvanrednog održavanja luke Senj – V faza. U toj fazi predviđeno je izvanredno održavanje Gata Sv. Nikole koje obuhvaća sanaciju temelja (korniža) obalnog zida, sanaciju obalnog zida, sanaciju obložnica, poklopnica i šetnog
dijla Gata Sv. Nikole. Sanacija poklopnica, obložnica i šetnog dijela predviđena je na način da se izvrši tako da 25 posto površina bude od starog (postojećeg) kamena, a 75 posto od novog kamena”, objasnio je za RTL.hr ravnatelj Lučke uprave Senj Predrag Dešić.

”Sav kamen koji je izvađen iz Gata Sv. Nikole deponiran je na privremenoj lokaciji u  samoj luci Senj. Kod ponovne ugradnje starog kamena utvrđeno je da je kamen svrstan u tri kategorije: prva kategorija koja se može ponovno ugraditi u parter Gata Sv. Nikole; druga kategorija koja je adekvatna za ugradnju, ali ne na tom dijelu luke koja je uskladištena na području poslovne zgrade Lučke uprave Senj i treća kategorija koja nije adekvatna odnosno nije upotrebljiva za daljnju ugradnju u luku”, kazao je Dešić.

Objašnjava da je ”treća kategorija deponirana, odnosno ugrađena u zaštitu obalnog temelja (korniža) Gata Sv. Nikole. Ugradnja tog kamena nije smanjila dubinu luke oko Gata Sv. Nikole jer je prilikom izgradnje temelja (korniža) odstranjen neadekvatan materijal – mulj i pijesak, da bi se moglo izvršiti šalovanje i betoniranje temelja. Uklanjenjem oplate nastala je depresija morskog dna. Stoga je odlučeno da se kamen koji je trebao biti deponiran postavi na deponij kao zaštita novoizgrađenog temelja obalnog zida. Količine koje su ugrađene kreću se oko 50 do 60 kubika što je nedostatno da bi se u potpunosti zaštitio temelj obalnog zida”.

Nadzorno izvješće stiže sredinom kolovoza

”Lučka kapetanija Senj vezano uz polaganje kamena u stabilizaciju temeljnog nasipa 27. srpnja ove godine sačinila je Zapisnik inspekcijskog pregleda kojim je utvrđeno da je navedeni kamen koji je nekad bio ugrađen u gat sada položen u stabilizaciju temelja. Da bi otklonili sumnje u ispravnost ovakvog postupanja, zatražili smo očitovanje ravnatelja Lučke uprave Senj koji nam je rekao da su radovi sastavni dio projekta što nas nije zadovoljilo pa smo zatražili očitovanje u pisanom obliku”, istaknuo je Bugarin.

”Navedeno postupanje trebalo bi biti obuhvaćeno i u završnom izvješću nadzornog inženjera kao i foto-dokumentacija, a ono bi trebalo biti gotovo najkasnije do 15. kolovoza ove godine. Smatram da ništa protupropisno nije učinjeno što naravno mora biti potkrijepljeno i završnim izvješćem nadzornog inženjera kao odgovorne osobe”, istaknuo je lučki kapetan. I ravnatelj Lučke uprave Senj je potvrdio da će do sredine idućega mjeseca biti izrađeno završno izvješće nadzornog inženjera u kojem će između ostalog biti obrađeno i to pitanje pa će i Kraljić tada dati završnu ocjenu.

U očekivanju stava konzervatorske struke: Što kažu Ministarstvo kulture i Gradski muzej? 

Radovi u luci Senj obavljaju se i pod nadzorom Konzervatorskog odjela u Gospiću, no s obzirom na to da je Hrvoje Giaconi, donedavni pročelnik Konzervatorskog odjela u Gospiću odnedavno umirovljenik, za više detalja obratili smo se i resornom Ministarstvu kulture i medija te Gradskom muzeju Senj, a njihova očitovanja do zaključenja ovoga teksta nisu pristigla.

Senjska luka je spomenik kulture, izgrađena 1825. godine, pa ne čudi da su građani i građanke Senja na nju vrlo osjetljivi što su pokazali i lani kada je nemali broj njih ostao nemilo iznenađen nakon što je bio srušen dio lukobrana Mađarske rive tijekom zahvata na popravku šetnice i plaže. Konzervatorska struka je tada odmah reagirala umirujući ih da će svaki kamen biti vraćen na svoje mjesto tvrdeći da nije bilo drugačijeg načina da se izvedu radovi, a da još više ne poskupe. Mještanima Senja ta se žrtva ipak činila prevelikom, a šteta neprocjenjiva.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari