SIR, PRŠUT, ŠURLICE, MED: Istražili smo autohtonu gastronomsku ponudu otoka Krka

Na našem zlatnom otoku nikada više turista, ovo ljeto brojka bi mogla dosegnuti četiri milijuna noćenja. Svake godine broj turista je u porastu, krčki hoteli, apartmani i privatni smještaj su kompletno popunjeni, ugostiteljski objekti ništa manje uspješni.

No, mi vam nismo odlučili ponuditi klasičan prikaz ponude krčkih ugostitelja i hotelijera, htjeli smo istražiti skrivene otočke gastronomske oaze te pritom kušati ono što bi svaki turist želio – domaće specijalitete koji karakteriziraju otok Krk , a to su prije svega domaći ovčji sir, pršut, domaća tjestenina – šurlice te med.

Naše putovanje započinjemo u obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Almaši u Omišlju. Naime, gospodin Mirko Almaši dugi se niz godina bavi medarstvom i u tome je najbolji. Na Krku, u našoj županiji, državi a osvajao je čak i međunarodne nagrade. Sve te brojne plakete, priznanja i pehari krase jednu od soba u njegovoj kući.

img_2962

Košnice barba Mirka nalaze se u okolici Omišlja. Šumski med, medun, primorski medljikovac te posebno med od kadulje najcjenjenije su vrste meda kojima se Almaši uspješno bavi.

img_2975

Treba naglasiti kako spomenute vrste meda imaju bogatu nutritivnu i zdravstvenu vrijednost. Za svoj dugogodišnji rad i trud dobio je posebno priznanje, naime Almaši je iz natjecateljskog dijela prešao u ocjenjivače meda, naravno ne treba ni spominjati da i taj posao obavlja vrlo uspješno.

img_2966

Barba Mirko je u stanju satima pričati o vrcanju meda, košnicama, pčelinjoj matici, pogodnim uvjetima za uzgoj pčela na zanimljiv i simpatičan način. No, nama je valjalo na sljedeću lokaciju gdje nas je čekao mladić koji želi živjeti od zemlje, Karlo Hren na svome obiteljskom gospodarstvu Stari Kal u mjestu Kras, u blizini Dobrinja.

img_2986

Karlo je simpatičan i komunikativan mladić koji se od svojih studentskih dana želio baviti uzgojem koza i ovaca nastavljajući tradiciju svoga djeda koji je zadnji u obitelji radio ovaj veoma težak posao. Karlovi roditelji ispočetka nisu bili nakloni toj neobičnoj želji svoga sina, no kada su uvidjeli njegovu strast i predanost životinjama, odlučili su ga podržati i nisu pogriješili.

Svakog dana nakon povratka s posla iz lokalne ljekarne, Karlo se posvećuje svojim životinjama. Autohtono sjevernojadransko govedo boškarin, koze i nekoliko ovaca udomaćile su se u surovom otočkom krajobrazu njegovog gospodarstva.

img_2988

Karlo je dokaz da i današnji mladi mogu nastaviti posao svojih predaka i to na vrlo uspješan način. Osim njegovih najbližih, Karla podržavaju i čelnici općine Dobrinj koji u svojim strategijama razvoja općine žele potaknuti agrokulturni razvoj, čiji je pionir upravo ovaj neobični mladić, koji se usput budi rečeno amaterski bavi sviranjem harmonike.

img_3019

Dugi i zanimljiv razgovor kratili smo specijalitetima ovog gospodarstva, aromatičnim ovčjim sirom, sjajnim pršutom bogatog okusa te domaćim vinom.

img_2979

Siti i zadovoljni nastavili smo prema zadnjoj lokaciji, konobi Pod Murvu u Milovčićima, blizu Malinske.

Vrlo lijepo kameno obiteljsko gospodarstvo već 11 godina djeluje kao etablirani restoran s domaćim krčkim specijalitetima, a vlasnica, gospođa Ivana Filipić godinama marljivo radi na imidžu svoga restorana kojeg je prepoznala i Turistička zajednica Kvarnera.

img_3024

Terasa s drvenim stolovina ispod stoljetnih stabala murve, malim vrtom u kojem prevladava mediteransko bilje ambijent je koji nas vraća u neka davno minula vremena u kojima su ljudi znali prepoznati i cijeniti prirodne i gastronomske užitke.

img_3041

Nama je užitak bio probati specijalitete konobe od kojih većinu sastojaka na svome gospodarstvu proizvodi obitelj Filipić, što ovoj konobi pridaje poseban pečat.

Probali smo poznatu domaću tjesteninu, šurlice u umaku od telećeg mesa te domaće njoke s pilećim umakom. Šurlice su se topile u ustima, dok je umak bio blag te posebno aromatičan zbog kombinacije luka, mrkve, peršina i vina koji zajedno kreiraju ukusan šugo.

img_3045

Ukusni njoki u pilećem umaku s malim dodatkom papra bili su odličan spoj krčke varijante gulaša. Vrijedi spomenuti i domaće kvalitetno bijelo vino Žlahtina Šipun te kao dižestiv, aromatičnu rakiju od kadulje, uz koju smo se oprostili od ove pitoreskne konobe i otoka na kojeg gurmani i zaljubljenici u gastronomiju tek trebaju u potpunosti otkriti.

Jedan od koraka ka otkrivanju skrivenog gastronomskog blaga zlatnog otoka a i drugih hrvatskih regija jest internetska stranica www.tasteofadriatic.com/blog/.

img_3047

img_3063 img_3057 img_3049

img_3037 img_3036 img_3033 img_3032 img_3030 img_3022 img_3021

img_3013 img_3009

img_2958 img_2957

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Nema povezanog sadržaja