
Na našem zlatnom otoku nikada više turista, ovo ljeto brojka bi mogla dosegnuti četiri milijuna noćenja. Svake godine broj turista je u porastu, krčki hoteli, apartmani i privatni smještaj su kompletno popunjeni, ugostiteljski objekti ništa manje uspješni.
No, mi vam nismo odlučili ponuditi klasičan prikaz ponude krčkih ugostitelja i hotelijera, htjeli smo istražiti skrivene otočke gastronomske oaze te pritom kušati ono što bi svaki turist želio – domaće specijalitete koji karakteriziraju otok Krk , a to su prije svega domaći ovčji sir, pršut, domaća tjestenina – šurlice te med.
Naše putovanje započinjemo u obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Almaši u Omišlju. Naime, gospodin Mirko Almaši dugi se niz godina bavi medarstvom i u tome je najbolji. Na Krku, u našoj županiji, državi a osvajao je čak i međunarodne nagrade. Sve te brojne plakete, priznanja i pehari krase jednu od soba u njegovoj kući.
Košnice barba Mirka nalaze se u okolici Omišlja. Šumski med, medun, primorski medljikovac te posebno med od kadulje najcjenjenije su vrste meda kojima se Almaši uspješno bavi.
Treba naglasiti kako spomenute vrste meda imaju bogatu nutritivnu i zdravstvenu vrijednost. Za svoj dugogodišnji rad i trud dobio je posebno priznanje, naime Almaši je iz natjecateljskog dijela prešao u ocjenjivače meda, naravno ne treba ni spominjati da i taj posao obavlja vrlo uspješno.
Barba Mirko je u stanju satima pričati o vrcanju meda, košnicama, pčelinjoj matici, pogodnim uvjetima za uzgoj pčela na zanimljiv i simpatičan način. No, nama je valjalo na sljedeću lokaciju gdje nas je čekao mladić koji želi živjeti od zemlje, Karlo Hren na svome obiteljskom gospodarstvu Stari Kal u mjestu Kras, u blizini Dobrinja.
Karlo je simpatičan i komunikativan mladić koji se od svojih studentskih dana želio baviti uzgojem koza i ovaca nastavljajući tradiciju svoga djeda koji je zadnji u obitelji radio ovaj veoma težak posao. Karlovi roditelji ispočetka nisu bili nakloni toj neobičnoj želji svoga sina, no kada su uvidjeli njegovu strast i predanost životinjama, odlučili su ga podržati i nisu pogriješili.
Svakog dana nakon povratka s posla iz lokalne ljekarne, Karlo se posvećuje svojim životinjama. Autohtono sjevernojadransko govedo boškarin, koze i nekoliko ovaca udomaćile su se u surovom otočkom krajobrazu njegovog gospodarstva.
Karlo je dokaz da i današnji mladi mogu nastaviti posao svojih predaka i to na vrlo uspješan način. Osim njegovih najbližih, Karla podržavaju i čelnici općine Dobrinj koji u svojim strategijama razvoja općine žele potaknuti agrokulturni razvoj, čiji je pionir upravo ovaj neobični mladić, koji se usput budi rečeno amaterski bavi sviranjem harmonike.
Dugi i zanimljiv razgovor kratili smo specijalitetima ovog gospodarstva, aromatičnim ovčjim sirom, sjajnim pršutom bogatog okusa te domaćim vinom.
Siti i zadovoljni nastavili smo prema zadnjoj lokaciji, konobi Pod Murvu u Milovčićima, blizu Malinske.
Vrlo lijepo kameno obiteljsko gospodarstvo već 11 godina djeluje kao etablirani restoran s domaćim krčkim specijalitetima, a vlasnica, gospođa Ivana Filipić godinama marljivo radi na imidžu svoga restorana kojeg je prepoznala i Turistička zajednica Kvarnera.
Terasa s drvenim stolovina ispod stoljetnih stabala murve, malim vrtom u kojem prevladava mediteransko bilje ambijent je koji nas vraća u neka davno minula vremena u kojima su ljudi znali prepoznati i cijeniti prirodne i gastronomske užitke.
Nama je užitak bio probati specijalitete konobe od kojih većinu sastojaka na svome gospodarstvu proizvodi obitelj Filipić, što ovoj konobi pridaje poseban pečat.
Probali smo poznatu domaću tjesteninu, šurlice u umaku od telećeg mesa te domaće njoke s pilećim umakom. Šurlice su se topile u ustima, dok je umak bio blag te posebno aromatičan zbog kombinacije luka, mrkve, peršina i vina koji zajedno kreiraju ukusan šugo.
Ukusni njoki u pilećem umaku s malim dodatkom papra bili su odličan spoj krčke varijante gulaša. Vrijedi spomenuti i domaće kvalitetno bijelo vino Žlahtina Šipun te kao dižestiv, aromatičnu rakiju od kadulje, uz koju smo se oprostili od ove pitoreskne konobe i otoka na kojeg gurmani i zaljubljenici u gastronomiju tek trebaju u potpunosti otkriti.
Jedan od koraka ka otkrivanju skrivenog gastronomskog blaga zlatnog otoka a i drugih hrvatskih regija jest internetska stranica www.tasteofadriatic.com/blog/.
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()