UPOZORAVAJUĆA ŠETNJA

‘SLUŠKINJINA PRIČA’ HR-VERZIJA: Žene u crvenim haljinama povodom Dana borbe protiv nasilja nad ženama prošetale Osijekom

Foto: Pixsell

Jutros je Osiječanima pažnju zaokupila skupina žena koje su, povodom Dana brobe protiv nasilja nad ženama, prošetale gradom odjevene u prepoznatljive crvene haljine sluškinja iz sablasnog distopijskog romana Margaret Atwood – Sluškinjina priča

Nakon što je spomenuti roman dobio svoju istoimenu ekranizaciju u obliku serije, priča o hrabrim ženama koje se bore protiv drakonskih zakona države osvojila je cijeli svijet, a crvene haljine pretvorila u simbol otpora svih žena protiv svih zakona koji ih ne štite dovoljno ili – uopće.

Tako su se danas Osječanke simbolično, bez riječi, osvrnule i ukazale na nedovoljno uređen zakon koji se tiče nasilja nad ženama, i to upravo povodom Dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Photo: Dubravka Petric/PIXSELL

Nažalost, U Hrvatskoj se  nasilje nad ženama, posebice fizičko, najčešće događa u obiteljskoj zajednici koja bi trebala biti najsigurnije okruženje. Većina žrtava obiteljskog nasilja osobe su ženskog spola, a počinitelj obiteljskog nasilja najčešće je bračni ili izvanbračni suprug ili bivši suprug, a iza njih slijede otac žrtve ili njezin sin.

Obilježavanjem Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama pokušava se senzibilizirati društvo za spomenutu problematiku te poslati jasna poruka da se nasilje ni u kakvom obliku ne tolerira. Republika Hrvatska je donijela zakonodavni okvir koji potiče društvo i institucije na intenzivno bavljenje ovim problemom te na njihovu međusobnu suradnju i aktivnost, a nužno je i osigurati dostupnost informacija o mogućnostima zaštite, pomoći i podrške osobama koje doživljavaju takav oblik nasilja.

Žene su ravnopravni članovi našeg društva, one su nositeljice života, majke, supruge, prijateljice, kolegice… One su te koje svijet čine ugodnijim i ljepšim mjestom i premda ih se kolokvijalno naziva slabijim spolom, najčešće je upravo suprotno!

Photo: Dubravka Petric/PIXSELL
Photo: Dubravka Petric/PIXSELL
Photo: Dubravka Petric/PIXSELL
Photo: Dubravka Petric/PIXSELL

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari