FOTO Sramota! Oni čuvaju našu granicu, a pogledajte što jedu! Je li to vrijedno tih novaca?!

PIXSELL/Nacionalni sindikat policije

Vrijednost paketa obroka, na tržištu ne prelazi cijenu od 25 kuna, a MUP za to plaća 80 kuna?

Prigovaraju sustavu u kojem rade i granični policajci. Naime, ti terenski djelatnici MUP-a koji su na ‘prvoj liniji’ granica Republike Hrvatske, a kojima je posao itekako težak osobito od nastanka migrantske krize, žale se da nemaju ni pošten obrok.

 “To su službenici koji službu obavljaju na terenskom radu i to na području osiguranja državne granice od nezakonitih ulazaka u RH. To su ljudi koji rade smjene po 12 sati kako dnevne tako i noćne. Takav službenik, koji je u nekoj šumi na terenu, ne može napustiti položaj i otići sebi kupiti nešto za pojesti. Dakle, granični policajac na terenu dobije jedan obrok, a ti ‘lunch’ paketi ne samo da nisu dovoljni da čovjeka nahrane tijekom tih 12 sati već su često i upitne kvalitete”, kaže za Vijesti.hr predsjednik Nacionalnog sindikata policije, Nikola Kajkić.

Osim upitnog sadržaja i kvalitete suhog obroka kojeg dobiju, Kajkiću je upitna i novčana vrijednost kao i ugovor između MUP-a i dobavljača odnosno tvrtke Pleter d.o.o.

“Ministru sam poslao dopis 7. listopada i još nije stigao nikakav odgovor iako je rok 30 dana. Naime, imamo saznanja da se ‘lunch’ paket plaća po cijeni od 80 kuna po jednom paketu. U paketu je pola litre mlijeka, malo pakiranje keksa, pola litre vode, mala pašteta, narezak i kruh, ili kruh, mlijeko, čajna salama i čokolada. Vrijednost tog paketa na tržištu, realno, ne prelazi cijenu od 25 kuna, a MUP za to dobavljaču tvrtki Pleter d.o.o i drugim dobavljačima plaća 80 kuna”, pojašnjava Kajkić.

“Svakodnevno zaposlenicima MUP-a koji službu obavljaju na nepristupačnom terenu radi zaštite državne granice, stiže jedan ovakav suhi obrok. Zar je to dovoljno za 12 sati rada po raznim vremenskim uvjetima? Osim toga, nije se jednom dogodilo da je proizvodima istekao rok trajanja ili da su pokvareni i nejestivi”, zaključuje Kajkić i napominje kako ne raspolaže točnim saznanjima, međutim, po procjeni kolega s terena, dnevna količina kako za prvu odnosno dnevnu smjenu (12 sati) tako i za drugu, odnosno noćnu smjenu (12 sati),  MUP svakodnevno nabavlja između 1000 i 1500 komada ‘lunch’ paketa.

Evo što kažu u MUP-u

Poslali smo upit MUP-u, a njihov odgovor prenosimo u cijelosti:

‘vezano uz vaš upit možemo Vas izvijestiti da je dosadašnja nabava i podjela suhih obroka, a koji su se dodjeljivali policijskim službenicima koji službu obavljaju na terenskom radu, nije bila organizirana od strane Ministarstva u sjedištu, već je bila organizirana na razini svake pojedine policijske uprave.

Sukladno tome, moguće je da su se sadržajno i u odnosu na dobavljača mogli razlikovati, ali su morali odgovarati propisanim standardima.

Upravo kako bi se standardizirala i poboljšala kvaliteta prehrane policijskih službenika koji obavljaju poslove zaštite i nadzora državne granice, Uprava za granicu je zatražila provođenje pokretanje postupka javne nabave za suhe obroke.

Sukladno navedenom pokrenut je otvoreni postupak s namjerom sklapanja okvirnog sporazuma za razdoblje od dvije godine, koji je objavljen u Elektroničkom oglasniku javne nabave Republike Hrvatske 15.7.2019., pod brojem 2019/S 0F2-0027988. Kriterij prilikom odabira ponude bila je ekonomski najpovoljnija ponuda (cijena 80%, rok isporuke 10% i način pakiranja 10%), a sastavnica suhih obroka (vrsta, sastav i količina) je bila određena od strane korisnika prije pokretanja postupka javne nabave i ista je sastavni dio Okvirnog sporazuma i Ugovora.

Nakon što je proveden postupak, s tvrtkom Podravka d.d. iz Koprivnice je 22. listopada 2019. godine sklopljen Okvirni sporazum za nabavu suhih obroka za razdoblje od dvije godine u vrijednosti 21.469.750,00 kuna s PDV-om i Ugovor o nabavi suhih obroka u vrijednosti 12.478.437,50 kuna s PDV-om,

Navedenim Ugovorom izabrano je šest vrsta suhih dnevnih obroka koji su se počeli dostavljati na područja PU sisačko-moslavačke, PU karlovačke i PU ličko-senjske. 

Zaključno izvješćujemo kako tvrtka Pleter, za koju izrijekom pitate, nije ugovorni dobavljač MUP-a za suhi obrok koji se nabavlja za potrebe granične policije.’

Vijesti.hr

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari